2 gitaren op 1 versterker aansluiten: een simpele oplossing!

By | 22/05/2018

In dit artikel bespreek ik hoe je 2 gitaren op 1 versterker aan kunt sluiten om zo makkelijk tussen 2 gitaren op 1 versterker te kunnen wisselen.

Het aansluiten van 2 gitaren op 1 versterker is bijvoorbeeld wenselijk als je een live optreden doet, en je makkelijk van gitaar wil kunnen wisselen zonder dat je kabels los hoeft te koppelen. Ook kan het aansluiten van 2 gitaren op 1 versterker bijvoorbeeld handig zijn voor in de studio, zodat je geen kabels hoeft te verwisselen.

Dit artikel gaat over het aansluiten van 2 gitaren op 1 versterker zodat je makkelijk van gitaar kan wisselen zonder kabels los te hoeven koppelen. Dit artikel gaat NIET over het tegelijk spelen met 2 gitaren op 1 versterker.

2 gitaren op 1 versterker aansluiten met een pedaaltje

Een simpele oplossing om 2 gitaren op 1 versterker aan te kunnen sluiten is het kopen van een pedaaltje dat speciaal daarvoor gemaakt is.
Ik zal in dit artikel drie pedalen bespreken die het aansluiten van 2 gitaren op 1 versterker mogelijk maken.

Met het laatste pedaal dat ik in dit artikel zal bespreken, de Radial Tonebone Bumper, kun je zelfs tot 4 gitaren op 1 versterker aansluiten. Dit pedaal zou ik eigenlijk iedereen aan willen raden.
Nu wil je misschien slechts 2 gitaren op 1 versterker aan kunnen sluiten, maar als je collectie gitaren zich in de toekomst uitbreidt is het handig als je meteen de mogelijkheid hebt om meer gitaren aan te sluiten.
Als je slechts 2 of 3 gitaren aansluit kun je met de Radial Tonebone Bumper gewoon tussen die 2 of 3 gitaren wisselen, je hoeft er dus niet per se vier aan te sluiten.
Je zou door dit pedaal te kopen op termijn geld kunnen besparen als je later toch meer dan 2 gitaren op 1 versterker aan wil kunnen sluiten. Als je nu namelijk een pedaal koopt waarmee je maximaal 2 gitaren op 1 versterker aan kunt sluiten en je later toch nog een derde of zelfs een vierde gitaar aan wil kunnen sluiten, dan zal je daar een nieuw pedaal voor moeten kopen, terwijl je dat door nu de Radial Tonebone Bumper aan te schaffen kunt voorkomen.

Wel is het zo dat de Radial Tonebone Bumper iets duurder is dan pedalen waarmee je maximaal 2 gitaren op 1 versterker aan kunt sluiten. Daarom bespreek ik hieronder eerst twee goedkopere opties die geschikt zijn om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten, namelijk de Boss AB-2 2-Way Selector en de Morley ABY Switch.

2 gitaren op 1 versterker

Je kunt de Radial Tonebone Bumper gebruiken om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten, maar het is met dit pedaal zelfs mogelijk om tot 4 gitaren op 1 versterker aan te sluiten.

Boss AB-2 2-Way Selector: 2 gitaren op 1 versterker

2 gitaren op 1 versterker

Boss AB-2 2-Way Selector
O.a. te gebruiken voor:
– Wisselen tussen 2 gitaren op 1 versterker
– Om tussen versterkers te wisselen bij 1 gitaar op 2 versterkers
– Switchen tussen een stemapparaat en een versterker
Voorzien van LED indicators
Voeding middels batterijen

Dit Boss AB-2 2-Way Selector pedaal is van de te bespreken pedalen de goedkoopste oplossing om 2 gitaren op 1 versterker aan te kunnen sluiten, zodat je makkelijk tussen die 2 gitaren kunt wisselen.
De Boss AB-2 2-Way Selector is ontworpen zodat je met één druk op de knop tussen 2 gitaren op 1 versterker, of tussen 2 versterkers op 1 gitaar, kunt wisselen. Daarnaast kun je de Boss AB-2 2-Way Selector bijvoorbeeld ook gebruiken om makkelijk te wisselen tussen een versterker en een stemapparaat.

Op het moment van schrijven is dit Boss AB-2 2-Way Selector pedaaltje een zeer betaalbare oplossing om 2 gitaren op 1 versterker aan te kunnen sluiten. De Boss AB-2 2-Way Selector is op het moment van schrijven namelijk al voor € 45 te krijgen.
Klik op de knoppen in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs van de Boss AB-2 2-Way Selector bij Bax-shop en Conrad te bekijken.

De Boss AB-2 2-Way Selector doet wat hij moet doen, en is zeer betaalbaar.
Wat je als mogelijk nadeel van dit pedaal kunt zien is dat hij gevoed dient te worden met batterijen. Je kunt geen adapter gebruiken als voeding voor dit pedaal.

Als je dat een nadeel vindt dan is het pedaal dat ik hierna bespreek, de Morley ABY Switch, een betere optie. De Morley ABY Switch werkt zelfs zonder adapter of batterij. Een adapter of batterij is bij dat pedaal alleen nodig voor het voeden van de LED-lampjes.
Ook heb je met de Morley ABY Switch wat meer mogelijkheden dan met de Boss AB-2 2-Way Selector.

Lees meer over de Boss AB-2 2-Way Selector bij Bax-shop >>>
Lees meer over de Boss AB-2 2-Way Selector bij Conrad >>>

Morley ABY Switch: 2 gitaren op 1 versterker

2 gitaren op 1 versterker

Morley ABY Switch
O.a. te gebruiken voor:
– Wisselen tussen 2 gitaren op 1 versterker
– Wisselen tussen versterkers bij 1 gitaar op 2 versterkers
– 1 gitaar op 2 versterkers tegelijk spelen
Voorzien van LED indicators
Voeding middels adapter of batterij
Voeding is alleen nodig voor de LED indicators

Dit Morley ABY Switch pedaal is een betere optie dan de hiervoor besproken Boss AB-2 2-Way Selector. De Boss AB-2 2-Way Selector doet prima wat hij moet doen, maar de Morley ABY Switch heeft ten opzichte van dat pedaal wat meer opties en enkele voordelen.

Je kunt de Morley ABY Switch, net als het hiervoor besproken pedaal, gebruiken om te wisselen tussen 2 gitaren op 1 versterker, of om te wisselen tussen twee versterkers als je 1 gitaar op 2 versterkers hebt aangesloten.
Maar daarnaast kun je met dit Morley ABY Switch pedaal ook met 1 gitaar op 2 versterkers tegelijk spelen, en dat kan met het hiervoor besproken Boss AB-2 2-Way Selector pedaal niet.

Daarnaast is een ander voordeel van deze Morley ABY Switch dat je alleen voeding in de vorm van een adapter of een batterij (je kunt zelf kiezen welke van de twee je gebruikt) nodig hebt om de LED-lampjes op het pedaal te laten werken.
Het pedaal werkt ook zonder adapter of batterij, je hebt alleen een adapter of een batterij nodig om de LED-lampjes te laten werken.

Kies je ervoor om een batterij als voeding te gebruiken voor de Morley ABY Switch, dan zijn deze batterijen bij Bax-shop een geschikte optie.

Kies je ervoor om een adapter te gebruiken (wat ik wel aan vind te raden, omdat je een batterij steeds zal moeten vervangen), dan is deze adapter bij Bax-shop een geschikte optie.

Dit Morley ABY Switch pedaal is wel iets duurder dan het hiervoor besproken Boss AB-2 2-Way Selector pedaaltje. De Morley ABY Switch is op het moment van schrijven te krijgen voor € 69.
Klik op de knop in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs bij Bax-shop te bekijken.

Op deze pagina kun je onder de knop ‘Downloads’ een handleiding van de Morley ABY Switch inzien.

Lees meer over de Morley ABY Switch bij Bax-shop >>>

Meer dan 2 gitaren op 1 versterker aansluiten

Op dit moment ben je misschien op zoek naar een pedaal om slechts 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten. Het kan echter handig zijn om zo’n pedaal ‘op de groei’ te kopen.
Stel je voor dat je een nieuwe gitaar koopt, en je wil daarom een derde gitaar op je versterker aan kunnen sluiten, dan is het natuurlijk zonde als je daarvoor weer een nieuw pedaal moet kopen.
Voor het geval dat je denkt dat je collectie gitaren zich nog uit zal breiden, en je daarom een pedaaltje op de groei van je collectie wil kopen, bespreek ik hieronder een pedaal waarbij je tot wel 4 gitaren op 1 versterker aan kan sluiten, namelijk de Radial Tonebone Bumper.

Radial Tonebone Bumper instrument-selector: tot wel 4 gitaren op 1 versterker

2 gitaren op 1 versterker

Radial Tonebone Bumper
Tot 4 gitaren op 1 versterker aansluiten
Ook geschikt voor basgitaren
Aparte output om altijd een tuner aan te kunnen sluiten
Voorzien van LED indicators
Voeding middels 9V adapter of power brick (niet meegeleverd)

Met deze Radial Tonebone Bumper kun je tot wel 4 gitaren of basgitaren op 1 versterker aansluiten, om vervolgens eenvoudig tussen de aangesloten instrumenten te kunnen wisselen. Daarnaast is de Radial Tonebone Bumper voorzien van een aparte tuner output, zodat je naast de instrumenten ook altijd een tuner aan kunt sluiten.

Ook als je nu slechts 2 gitaren op 1 versterker aan wil kunnen sluiten vind ik het aan te raden om dit Radial Tonebone Bumper pedaal te kopen als je verwacht dat je collectie gitaren zich uit zal breiden. Als je bijvoorbeeld een nieuwe gitaar aanschaft, en je dus meer dan 2 gitaren op 1 versterker aan wil kunnen sluiten, dan is het handig als je dit pedaal al in huis hebt.
Mocht je daarentegen nu een pedaal kopen waarmee je slechts 2 gitaren op 1 versterker aan kan sluiten, dan zal je een nieuw pedaal moeten kopen als je meer dan 2 gitaren op 1 versterker aan wil kunnen sluiten.
De Radial Tonebone Bumper kan ook gebruikt worden om te wisselen tussen 2 of 3 gitaren, je hoeft dus niet vier gitaren aan te sluiten om hem te laten werken. Als je 2 of 3 gitaren aansluit dan kun je met dit pedaal gewoon wisselen tussen de aangesloten instrumenten. Dit maakt de Radial Tonebone Bumper een ideaal pedaal om op de groei van je gitaarcollectie te kopen.

2 gitaren op 1 versterker

Met de Radial Tonebone Bumper kun je tot wel 4 (bas) gitaren op 1 versterker aansluiten, en ook kun je daarnaast altijd een tuner aansluiten.

Als voeding voor dit pedaal is een adapter of een power brick vereist. Er wordt geen voeding met de Radial Tonebone Bumper meegeleverd. Deze adapter bij Bax-shop is voor dit pedaal geschikt.

De Radial Tonebone Bumper is wat duurder dan de hiervoor besproken pedalen. Op het moment van schrijven kun je de Radial Tonebone Bumper voor € 204 kopen.
Klik op de knop in de bovenstaande tabel om de meest actuele prijs van de Radial Tonebone Bumper bij Bax-shop te bekijken.

Lees meer over de Radial Tonebone Bumper bij Bax-shop >>>

Conclusie: wat is het beste pedaal om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten?

Welke van de hierboven besproken pedalen het beste pedaal is om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten, en vervolgens makkelijk tussen die 2 gitaren te kunnen wisselen, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren.

2 gitaren op 1 versterkerDe Boss AB-2 2-Way Selector is van de besproken pedalen de goedkoopste optie om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten. Op het moment van schrijven is hij al voor € 45 te krijgen.
Bekijk de meest actuele prijs hier bij Bax-shop of hier bij Conrad.
Dit pedaal is het goedkoopst van de drie besproken pedalen, maar doet wel goed wat hij moet doen.
Je kunt dit pedaal gebruiken voor het aansluiten van 2 gitaren op 1 versterker, of voor het aansluiten van 1 gitaar op 2 versterkers, om daar vervolgens makkelijk tussen te kunnen wisselen.
Een mogelijk minpunt kan zijn, als jij dat persoonlijk een minpunt vindt, dat dit pedaal gevoed dient te worden met batterijen.

2 gitaren op 1 versterkerDe Morley ABY Switch is een betere optie als je een pedaal zoekt om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten dat niet gevoed hoeft te worden met batterijen.
De Morley ABY Switch werkt in principe zelfs zonder adapter of batterij, maar om de LED-lampjes op het pedaal te laten werken heb je wel een adapter of een batterij nodig.
Je kunt de Morley ABY Switch gebruiken om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten, of 1 gitaar op 2 versterkers, en vervolgens daartussen te wisselen.
In tegenstelling tot het vorige pedaal kun je dit pedaal ook gebruiken om met 1 gitaar door 2 versterkers tegelijk te spelen.
Je kunt de meest actuele prijs van dit pedaal hier bij Bax-shop bekijken.

2 gitaren op 1 versterkerMet de twee hiervoor besproken pedalen kun je behalve 2 gitaren op 1 versterker dus ook 2 versterkers op 1 gitaar aansluiten. Als je puur op zoek bent naar een pedaal om 2 gitaren op 1 versterker aan te kunnen sluiten dan vind ik de Radial Tonebone Bumper de beste optie.
Je kunt de Radial Tonebone Bumper niet gebruiken om meerdere versterkers aan te sluiten, maar je kunt met dit pedaal wel tot 4 gitaren of basgitaren aansluiten op 1 versterker.
Verder is de Radial Tonebone Bumper uitgerust met een output voor een tuner zodat je die ook altijd aangesloten kunt hebben.

Ik vind de Radial Tonebone Bumper een ideaal pedaal om op de groei van je gitaarcollectie te kopen. Je kunt dit pedaal nu bijvoorbeeld gebruiken om 2 gitaren op 1 versterker aan te sluiten door simpelweg slechts 2 gitaren in te pluggen, maar als je later bijvoorbeeld zelfs een derde of een vierde gitaar aan wil kunnen sluiten dan heb je met dit pedaal die mogelijkheid alvast tot je beschikking.
Je voorkomt door voor dit pedaal te kiezen dat je later een nieuw pedaal moet kopen omdat je meer dan 2 gitaren op 1 versterker aan wil kunnen sluiten. Als je verwacht dat je collectie gitaren toe zal nemen dan is dit pedaal het overwegen waard omdat het je op termijn geld kan besparen.
Je kunt de meest actuele prijs van de Radial Tonebone Bumper hier bij Bax-shop bekijken.

Veel speelplezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *