5 snarige basgitaar kopen: de 5 beste opties

Voor als je op zoek bent naar een 5 snarige basgitaar bespreek ik in dit artikel de 5 beste opties.

Waarom een 5 snarige basgitaar kopen?

Als je gewend bent met 4 snaren te spelen dan geeft een 5 snarige basgitaar een nieuwe dimensie aan je basgitaarspel.
Enkele voordelen van een 5 snarige basgitaar zijn bijvoorbeeld:

  • Met een 5 snarige basgitaar heb je een snaar meer dan bij een reguliere basgitaar. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het spelen simpelweg meer noten tot je directe beschikking hebt.
  • Een 5 snarige basgitaar is standaard uitgerust met een extra B-snaar. Je kunt daarmee dus lager gaan dan op een normale 4 snarige basgitaar.
  • De extra snaar kan het spelen van toonladders gemakkelijker maken, omdat je minder van handpositie hoeft te wisselen om alle noten te kunnen bereiken.
  • Ook is het als je samen speelt met een gitarist die zijn gitaar lager stemt (wat bijvoorbeeld veel metal-gitaristen doen) in veel gevallen makkelijker om mee te spelen zonder je 5 snarige basgitaar anders te hoeven stemmen.

5 snarige basgitaar kopen: de 5 beste opties

Hieronder zal ik de naar mijn mening vijf beste 5 snarige basgitaren bespreken.

Het zijn alle 5 goede opties voor als je op zoek bent naar een 5 snarige basgitaar. Welke 5 snarige basgitaar voor jou persoonlijk de beste keuze is hangt af van je budget en waar je hem voor wil gebruiken.

1. Fender American Elite Jazz Bass V 5 snarige basgitaar kopen

5 snarige basgitaar kopen

Beschikbaar in 5 kleuren
2 × 4th Generation Noiseless singlecoil pickups
18 V voorversterker
Vorm hals: C-vorm die overloopt in een D-vorm
Breedte hals: 47,6 mm
Gitaarkabel, gitaarband en Fender koffer meegeleverd
€ 2.145 – € 2.275 (prijs varieert per kleurenvariant)

Deze 5 snarige basgitaar, de Fender American Elite Jazz Bass V, is de 5 snarige versie van de bekende Fender Jazz Bass.

De hals van deze 5 snarige basgitaar heeft bij de topkam een C-vorm en loopt naar de body toe over in een D-vorm, voor comfortabel gitaarspel.

Deze 5 snarige basgitaar is voorzien van twee 4th Generation Noiseless singlecoil pickups. Deze pickups geven de single coil-sound die je gewend bent van Fender, maar zorgen er ook voor dat je geen last hebt van storende bijgeluiden die zich normaal weleens voor kunnen doen bij single-coil pickups.

Wat deze 5 snarige basgitaar verder bijzonder en nog veelzijdiger maakt is de ingebouwde 18 V voorversterker.
Wanneer je de voorversterker niet gebruikt dan heb je gewoon de passieve sound van deze basgitaar met zijn single coil pickups, maar wanneer je de schakelaar van de voorversterker omzet kun je het geluid van passief naar actief veranderen.
Bij het gebruik van de voorversterker heb je verder een 3 bands EQ tot je beschikking om je sound naar jouw wens te kunnen finetunen.

5 snarige basgitaar

De voorversterker op deze 5 snarige basgitaar.

De voorversterker dient, wanneer je hem wilt gebruiken, zoals gewoonlijk gevoed te worden met batterijen.

Er wordt een gitaarkabel, gitaarband en een Fender koffer bij deze 5 snarige basgitaar meegeleverd.

Deze 5 snarige basgitaar is van zeer hoge kwaliteit, en als je op zoek bent naar de beste allround 5 snarige basgitaar is dit naar mijn mening de beste keuze. Onder andere vanwege de zeer comfortabel gevormde hals, de ingebouwde voorversterker en de Noiseless pickups die ervoor zorgen dat je geen last hebt van storende bijgeluiden.
De 4 snarige variant van de Fender Jazz Bass staat al decennia lang bekend om zijn goede kwaliteit, en de kwaliteit van deze 5 snarige basgitaar is niet anders.

Deze 5 snarige basgitaar is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Via de onderstaande link kun je meer lezen over deze 5 snarige basgitaar, en ook kun je daar aan de rechter kant onder het kopje ‘beschikbare varianten’ de verschillende verkrijgbare kleurenvarianten van deze basgitaar bekijken:

Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar, en bekijk de verkrijgbare kleurenvarianten >>>

2. Fender American Professional Precision V 5 snarige basgitaar kopen

5 snarige basgitaar kopen

Beschikbaar in 4 kleuren
V-mod Split Single-coil pickups
Elzenhouten body
Vorm hals: C-vorm (’63 P Bass neck profile)
Breedte hals: 47,6 mm
Koffer meegeleverd
€ 1.635 – € 1.853 (prijs varieert per kleurenvariant)

Met de iconische Fender Precision Bass begon het ooit allemaal voor Fender wat betreft basgitaren. Deze 5 snarige basgitaar is de 5 snarige variant van dat model.

Deze 5 snarige basgitaar is uitgerust met V-mod Split Single-coil pickups.

5 snarige basgitaar

De V-mod Split Single-coil pickups op deze 5 snarige basgitaar.

De body van deze 5 snarige basgitaar is gemaakt van elzenhout. Deze houtsoort draagt bij aan een heldere sound. Verder heeft elzenhout als voordeel dat het vrij licht is van gewicht.

De hals van deze 5 snarige basgitaar heeft een comfortabele C-vorm. De hals is een zogenaamde ’63 P Bass neck, welke door veel bassisten zeer geliefd is.

Verder wordt er een koffer meegeleverd.

Het hiervoor besproken model is de 5 snarige variant van de Fender Jazz Bass, en deze 5 snarige basgitaar is de 5 snarige variant van de bekende Fender Precision Bass.
De Fender Jazz Bass en de Fender Precision Bass zijn volgens velen de twee beste en meest geliefde basgitaren van Fender, en de kwaliteit van de 5 snarige varianten van deze basgitaren doet daar zeker niet voor onder.

Net als het hiervoor besproken model is deze 5 snarige basgitaar zeer veelzijdig, en voor uiteenlopende muzieksoorten te gebruiken. Deze 5 snarige basgitaar is aan te raden voor als je op zoek bent naar een allround basgitaar van hoge kwaliteit.
Hij heeft een iets vriendelijker prijskaartje dan de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V. Op die 5 snarige basgitaar zitten dan ook enkele dingen die hem wat prijziger maken dan dit model, zoals een voorversterker en Noiseless pickups. Maar verder is deze 5 snarige basgitaar net als het hiervoor besproken model van zeer goede kwaliteit.

Dus als je op zoek bent naar een allround 5 snarige basgitaar, en je vindt de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V bijvoorbeeld net iets te duur, of je denkt de extra’s die daarop zitten zoals de voorversterker niet nodig te hebben, dan is deze 5 snarige basgitaar aan te raden.

Deze 5 snarige basgitaar is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Via de link hieronder kun je meer lezen over deze 5 snarige basgitaar, en ook kun je daar aan de rechter kant onder het kopje ‘beschikbare varianten’ de vier verschillende verkrijgbare kleurenvarianten van deze 5 snarige basgitaar bekijken:

Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar, en bekijk de verkrijgbare kleurenvarianten >>>

3. Ibanez SRFF805 5 snarige basgitaar kopen

5 snarige basgitaar kopen

Beschikbaar in 2 kleuren
2 Bartolini BH1 pickups
Ibanez Custom Electronics 3 band EQ met EQ bypass switch
Gewaaierd geplaatste frets
Breedte hals: 45 mm
€ 851 – € 999 (prijs varieert per kleurenvariant)

Iets dat meteen opvalt aan deze 5 snarige basgitaar is de plaatsing van de frets. De frets zijn namelijk gewaaierd geplaatst. Dit heeft Ibanez bedacht omdat dit beter aan zou sluiten bij de natuurlijke wijze waarop je je pols draait. Omdat de plaatsing van de frets is afgestemd op de natuurlijke wijze waarop je je pols draait op verschillende plaatsen op de hals heeft dit comfortabel basgitaarspel tot gevolg, en bevordert dit ook de snelheid van je basgitaarspel.

5 snarige basgitaar kopen

Op de hals van deze 5 snarige basgitaar kun je de gewaaierde plaatsing van de frets zien.

De body van deze 5 snarige basgitaar is gemaakt van essen, dit geeft de basgitaar een mooie evenwichtige klank die zowel warm als helder is.
Daarnaast is een mooie bijkomstigheid van het gebruik van deze houtsoort dat het een niet al te zware houtsoort is. Dit draagt bij aan het speelcomfort tijdens wat langere sessies.

Deze 5 snarige basgitaar is voorzien van twee Bartolini BH1 pickups die bekend staan om hun combinatie van warmte en helderheid, met daarnaast een Ibanez Custom Electronics 3 band EQ om je geluid te kunnen finetunen zoals jij dat wil. De 3 bands EQ is voorzien van een EQ bypass switch, waarmee je kunt schakelen tussen passief en actief. Zo heb je dus veel mogelijkheden om je sound naar jouw smaak af te kunnen stellen.

Deze 5 snarige basgitaar is vanwege het voorgaande voor veel verschillende muzieksoorten te gebruiken, van pop en jazz tot metal.
De gewaaierde plaatsing van de frets op de hals maakt hem extra geschikt voor muzieksoorten waarbij je snel over de hals wil kunnen manoeuvreren, zoals bijvoorbeeld metal.

Deze 5 snarige basgitaar is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren. Via de link hieronder kun je meer lezen over deze 5 snarige basgitaar, en ook kun je daar aan de rechter kant onder het kopje ‘beschikbare varianten’ de andere verkrijgbare kleurenvariant deze 5 snarige basgitaar bekijken:

Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar, en bekijk de verkrijgbare kleurenvarianten >>>

4. Jackson CBXNT V Concert Bass 5 snarige basgitaar kopen

5 snarige basgitaar kopen

Beschikbaar in 3 kleuren
2 ‘Jackson High Output Humbucking Bass’ actieve pickups
Active 3 band EQ
Compound speed neck
Breedte hals: 44,45 mm
‘Haaienvinnen’ van parelmoer als positiemarkeringen
€ 465 – € 519 (prijs varieert per kleurenvariant)

Deze 5 snarige basgitaar van Jackson is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren.

Deze 5 snarige basgitaar is uitgerust met 2 actieve Jackson High Output Humbucking Bass pickups, perfect voor het spelen van bijvoorbeeld metal.
Daarnaast is deze basgitaar uitgerust met een actieve 3 bands EQ waarmee je jouw geluid kunt finetunen zoals jij dat wilt.

Wat deze 5 snarige basgitaar verder ook goed geschikt maakt voor een muziekstijl als metal is de Compound speed neck waarmee hij is uitgerust. Dit houdt in dat de hals bij de eerste fret dunner en ronder is, en dat hij bij de hogere frets breder en platter wordt. Dit bevordert snel en soepel basgitaarspel.

Als positiemarkeringen heeft deze 5 snarige basgitaar stijlvolle ‘haaienvinnen’ van parelmoer op het fretboard staan.

5 snarige basgitaar kopen

De Jackson High Output Humbucking Bass pickups en ‘haaienvinnen’ van parelmoer op deze 5 snarige basgitaar.

Jackson is natuurlijk een merk dat bekend staat om zijn goede metal gitaren en basgitaren, en ook deze 5 snarige basgitaar is geen uitzondering.
Mede door de actieve pickups en de compound speed neck waarmee deze 5 snarige basgitaar is uitgerust is deze basgitaar zeer geschikt voor het spelen van metal.
Als je op zoek bent naar een 5 snarige basgitaar die geschikt is voor het spelen van metal dan is dit dus een goede keuze.

Deze 5 snarige basgitaar is verkrijgbaar in drie kleurenvarianten. Via de onderstaande link kun je meer lezen over deze 5 snarige basgitaar, en ook kun je daar aan de rechter kant onder het kopje ‘beschikbare varianten’ de verkrijgbare kleurenvarianten van deze 5 snarige basgitaar bekijken:

Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar, en bekijk de verkrijgbare kleurenvarianten >>>

5. Squier Vintage Modified Jazz Bass V 5 snarige basgitaar kopen

5 snarige basgitaar kopen

Beschikbaar in 2 kleuren
2 Fender Designed Single-Coil Jazz Bass V pickups
Vorm hals: C-vorm
Breedte hals: 48 mm
Blok-positiemarkeringen

Hierboven heb ik eerder een 5 snarige variant van de populaire Fender Jazz Bass besproken, deze Squier Vintage Modified Jazz Bass V is een variant van die 5 snarige basgitaar die door Squier op de markt is gebracht.

Squier is van Fender en maakt betaalbare varianten van bekende Fender gitaren en basgitaren. Basgitaren van Squier zijn goedkoper dan die van Fender, maar de kwaliteit blijft bij dit merk goed gewaarborgd.
Uiteraard is deze 5 snarige basgitaar niet van dezelfde kwaliteit als de hierboven besproken Fender American Elite Jazz Bass V, daardoor is ook het grote prijsverschil te verklaren, maar je hoeft bij dit betaalbare model zeker niet bang te zijn voor een miskoop.

Squier is vrijwel altijd een veilige keuze als je op zoek bent naar een gitaar of basgitaar van goede kwaliteit voor een wat zachtere prijs.

5 snarige basgitaar

De kop van deze 5 snarige basgitaar. Onder het Squier logo zie je een klein logo van Fender staan.

Het verband tussen Fender en Squier zie je ook terug in de op deze 5 snarige basgitaar gebruikte elementen, dit zijn namelijk Fender Designed Single-Coil Jazz Bass V pickups. Deze zorgen voor een helder en vol geluid dat doet denken aan de Fender Jazz Bass.

De hals van deze 5 snarige basgitaar heeft een C-vorm, voor comfortabel basgitaarspel.
Net als bij de duurdere Fender American Elite Jazz Bass V is het fretboard van deze 5 snarige basgitaar voorzien van blokken als positiemarkeringen.

Als je op zoek bent naar een goede allround 5 snarige basgitaar, die veelzijdig is en voor veel verschillende muzieksoorten is te gebruiken, maar je het prijskaartje van de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V of Fender American Professional Precision V te hoog vindt, dan is deze 5 snarige basgitaar van Squier een goede optie.
Deze 5 snarige basgitaar is een stuk voordeliger geprijsd, maar van tegelijkertijd ook van goede kwaliteit.

Deze 5 snarige basgitaar is aan te raden voor zowel beginners als de gevorderde (bas)gitarist die een goed en betaalbaar model zoekt.

Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar in de kleur Olympic White (wit) >>>
Lees hier meer over deze 5 snarige basgitaar in de kleur Natural (houtkleur) >>>

Welke 5 snarige basgitaar kopen?

Het antwoord op de vraag welke 5 snarige basgitaar je moet kopen hangt af van verschillende factoren.

Een van de factoren is bijvoorbeeld hoeveel je uit wil geven. Het kan zijn dat je de Fender American Elite Jazz Bass V graag zou willen hebben, maar als je budget dat nou eenmaal niet toelaat kan de Fender American Professional Precision V of de Squier Vintage Modified Jazz Bass V voor jou bijvoorbeeld een betere optie zijn.

Daarnaast is het de vraag wat voor muziek je op je nieuwe 5 snarige basgitaar wil gaan spelen.

Als je op zoek bent naar de beste allround 5 snarige basgitaar dan vind ik de Fender American Elite Jazz Bass V de beste optie. Mede door de comfortabel gevormde hals, de ingebouwde voorversterker en de Noiseless pickups waardoor je geen last hebt van storende bijgeluiden.
De Fender Jazz Bass als 4 snarige basgitaar is zeer populair vanwege zijn goede kwaliteit, en de kwaliteit van deze 5 snarige basgitaar is van hetzelfde niveau.

De Fender American Professional Precision V is de 5 snarige variant van de Fender Precision Bass. De Fender Precision Bass is samen met de hiervoor genoemde Fender Jazz Bass het populairste model basgitaar van Fender. Deze 5 snarige basgitaar is wat lager geprijsd dan de hiervoor besproken basgitaar, en is daarom als je de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V te duur vindt een meer voor de hand liggende keuze.
De Fender American Elite Jazz Bass V heeft net iets extra’s ten opzichte van deze basgitaar. Zo is de Jazz Bass uitgerust met Noiseless pickups om storende bijgeluiden te voorkomen en is hij uitgerust met een voorversterker. Maar verder is de Fender American Professional Precision V een kwalitatief zeer goede 5 snarige basgitaar, zeer allround en voor uiteenlopende muzieksoorten te gebruiken.
Als je dus een allround 5 snarige basgitaar zoekt, en je vindt de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V te prijzig, of je denkt de extra dingen die daarop zitten zoals de voorversterker niet nodig te hebben, dan is de Fender American Professional Precision V 5 snarige basgitaar aan te raden.

Als je de hiervoor besproken Fender American Elite Jazz Bass V en Fender American Professional Precision V allebei te prijzig vindt dan is de Squier Vintage Modified Jazz Bass V een betaalbaar alternatief voor als je een allround 5 snarige basgitaar zoekt die voor veel verschillende muzieksoorten is te gebruiken. Deze 5 snarige basgitaar is een stuk voordeliger geprijsd, maar ook van goede kwaliteit.
Deze 5 snarige basgitaar is aan te raden voor zowel beginners als de gevorderde (bas)gitarist die een betaalbaar model zoekt.

De Ibanez SRFF805 is ook een zeer veelzijdige 5 snarige basgitaar, mede dankzij de uitgebreide mogelijkheden die de 3 bands EQ samen met de EQ bypass switch biedt om je geluid te kunnen finetunen.
Deze 5 snarige basgitaar is ook met name goed geschikt voor muzieksoorten die snel basgitaarspel vereisen, vanwege de gewaaierde plaatsing van de frets op de hals. Je kunt daardoor snel over de hals manoeuvreren, wat bij een muzieksoort zoals bijvoorbeeld metal goed van pas komt.

Als je de hiervoor besproken Ibanez SRFF805 te duur vindt, en je op zoek bent naar een goede 5 snarige basgitaar om een muzieksoort die snelheid vereist op te spelen zoals bijvoorbeeld metal, dan is de Jackson CBXNT V Concert Bass een lager geprijsd alternatief van goede kwaliteit.
De actieve pickups en de ‘Compound speed neck’, die snel gitaarspel bevordert, waarmee deze 5 snarige basgitaar is uitgerust maken hem zeer geschikt voor het spelen van bijvoorbeeld metal.
Als je dus op zoek bent naar een 5 snarige basgitaar die goed geschikt is voor het spelen van metal, en je de hiervoor besproken Ibanez SRFF805 bijvoorbeeld niet ziet zitten vanwege zijn prijs dan is deze 5 snarige basgitaar een goede optie.

Veel speelplezier gewenst!