Linkshandige gitaar kopen

By | 28/07/2017
Gibson Std Historic LP 59 FT LH VOS

Een voorbeeld van een linkshandige gitaar. Het betreft een Standard Historic 1959 Gibson Les Paul.

Zo’n 1 op de 10 mensen is linkshandig. Omdat het overgrote deel van de mensen rechtshandig is zijn veel gebruiksvoorwerpen in eerste instantie gericht op rechtshandigen. Wel worden veel gebruiksvoorwerpen ook speciaal voor linkshandigen gemaakt. Dat is zo met bijvoorbeeld scharen, en gelukkig ook met gitaren.

Als je gitaar speelt gebruik je beide handen om mee te spelen. Je gebruikt een hand om de snaren mee aan te slaan, en je gebruikt een hand om de hals mee te bespelen. Een gitaar wordt rechtshandig genoemd als je met je rechter hand de snaren aan moet slaan, en een gitaar wordt linkshandig genoemd als je daar je linker hand voor moet gebruiken.

Een rechtshandig persoon gebruikt op een rechtshandige gitaar dus zijn dominante hand (rechts) om de snaren aan te slaan, en zijn niet-dominante hand (links) voor al het werk op de gitaarhals.
Er wordt weleens gezegd dat linkshandige mensen in het voordeel zouden zijn op een rechtshandige gitaar, omdat zij het moeilijkere werk op het fretboard met hun dominante hand zouden kunnen doen. En er zijn inderdaad ook bekende gitaristen die als linkshandige op een rechtshandige gitaar spelen. Voorbeelden hiervan zijn Mark Knopfler, Duane Allman (Allman Brothers Band) en Gary Moore.

Daartegenover gebruikte Jimi Hendrix, die linkshandig was, een rechtshandige gitaar als een linkshandige gitaar door deze om te draaien en vervolgens de snaren andersom te bevestigen.

Fender American Elite Stratocaster Autumn Blaze Metallic RW

Dit is een rechtshandige gitaar die ik als voorbeeld heb omgedraaid zoals Jimi Hendrix dat deed, Het betreft hier een Fender American Elite Stratocaster.

Als je dit besluit te doen kan het een nadeel zijn dat veel dingen op de gitaar andersom zitten, zoals de ‘tone’ en ‘volume’ knoppen, de ingang voor de kabel, de elementschakelaar, de slagplaat etc. Dit kan een belemmering vormen tijdens het spelen, en dit is waarschijnlijk dus geen optimale oplossing.

Linkshandige gitaar kopen

Als je linkshandig wilt spelen raad ik je daarom aan een linkshandige gitaar te kopen, in plaats van een rechtshandige gitaar om te draaien. Het is wel zo dat je keuze iets beperkter is als je op zoek bent naar een linkshandige gitaar, niet alle gitaren zijn linkshandig verkrijgbaar. Maar er zijn er meer dan genoeg beschikbaar om een gitaar te kunnen vinden die bij jou past.

Linkshandige elektrische gitaar kopen

Ben je op zoek naar een linkshandige elektrische gitaar, dan is zoals hiervoor gezegd je keuze iets beperkt, maar dat maakt het vinden van een goede linkshandige gitaar zeker niet onmogelijk.
Hieronder zal ik verschillende linkshandige elektrische gitaren bespreken die afhankelijk van jouw voorkeuren bij jou kunnen passen.

Fender American Elite Stratocaster

Als je als linkshandige gitarist op zoek bent naar het cleane, heldere en scherpe Fender Stratocaster-geluid, dan zal dit een goede gitaar voor jou zijn.
Deze gitaar heeft een elzenhouten body met single-coil pickups voor de echte Fender Stratocaster-sound.
De body van elzenhout zorgt voor een helder geluid. Deze gitaar heeft verder een hals en toets van esdoorn die ook aan dat heldere geluid bijdragen.
De bij Fender Stratocasters gebruikelijke single coil pickups staan bekend om hun scherpe, heldere sound. De pickups die op deze gitaar zitten zijn ‘Deluxe Noiseless pickups’. Daarmee behoudt men de single coil-sound, maar verdwijnen de kenmerkende storende bijgeluiden waar men met single-coil pickups nou eenmaal snel last van heeft.
Verder begint de hals van deze gitaar bovenin met een C-vorm en gaat deze dichter naar de body toe over in een D-vorm, om zo het gitaarspel comfortabeler te maken.

Fender American Elite Stratocaster LH 3-Tone Sunburst MN

 

Fender American Elite Stratocaster LH 3-Tone Sunburst MN

Body: Elzenhout
3 single coil Deluxe Noiseless pickups (passief)
Houtsoort hals: Esdoorn
Houtsoort toets: Esdoorn
Vorm hals: Bovenin een C-vorm en gaat dichter naar de body toe over in een D-vorm.
Breedte hals: 42.8 mm
Bestellen
€ 2.249

 

Gibson Les Paul Traditional 2017 T

Als je de voorkeur geeft aan het kenmerkende warme, zware geluid van een Gibson Les Paul-gitaar, dan is de Gibson Les Paul Traditional 2017 T een goede keuze voor jou als linkshandige gitarist.
Deze gitaar heeft een body en hals van mahonie wat zorgt voor een warme klank. Ook de palissander toets draagt hieraan bij.
Verder is deze gitaar uitgerust met twee humbuckers.
Deze combinatie tussen de gebruikte houtsoorten en de elektronica zorgt voor het zware, warme geluid waar Gibson Les Paul-gitaren om bekend staan.
De hals heeft een zogenaamd ‘Rounded neck profile’ geheel in de traditie van de originele Les Paul-gitaren.

Gibson Les Paul Trad. T 2017 HB LH

Gibson Les Paul Trad. T 2017 HB LH

Body: Mahonie
BurstBucker 1 en BurstBucker 2 humbuckers (passief)
Houtsoort hals: Mahonie
Houtsoort toets: Palissander
Vorm hals: D-vorm (‘Rounded neck profile’)
Breedte hals: 43 mm
Dikte hals:
Fret 1:  20,78 mm
Fret 12: 24,46 mm
Bestellen
€ 1.990

 

Linkshandige metal gitaar kopen

Als je als linkshandige gitarist op zoek bent naar een gitaar om metal of shred mee te spelen raad ik je een Ibanez aan. Ibanez-gitaren zijn populair bij metal en shred-gitaristen. Met name gitaren uit de RG-lijn zijn zeer populair. Deze Ibanez-gitaren staan bekend om hun dunne en snel bespeelbare halzen, wat zeer gewenst is in genres als shred of metal omdat er in die genres over het algemeen vrij snel gespeeld wordt.
De gitaren uit de RG-lijn hebben altijd 24 frets, wat bij het spelen van metal of shred goed uitkomt omdat je beter bij de hoge noten kan.
Als je van plan bent voornamelijk metal of shred te spelen raad ik je daarom een Ibanez gitaar uit de RG-lijn aan.

Ibanez RG652AHML-AWD

Deze gitaar heeft een snel bespeelbare ‘Super Wizard HP’-hals. Hij heeft een zeer dunne hals, met bij fret 1 een dikte van slechts 17 mm en bij fret 12 een dikte van slechts 19 mm.
Deze gitaar uit de RG-lijn is uitgerust met twee humbuckers. Bij de brug zit een DiMarzio The Tone Zone pickup, en bij de neck zit een DiMarzio Air Norton pickup.
De DiMarzio The Tone Zone pickup bij de brug is een erg dynamische pickup. Deze geeft een helderder, zachter geluid als je de snaren zacht aanslaat, maar een voller en krachtiger geluid als je de snaren harder aanslaat. De DiMarzio Air Norton pickup bij de neck zorgt voor een warm geluid.
DiMarzio is een populair en kwalitatief goed merk. Een voorbeeld van iemand die ook DiMarzio pickups in zijn Ibanez-gitaren gebruikt is Paul Gilbert, naar mijn mening een van de beste shred-gitaristen.

Ibanez RG652AHML-AWD

Ibanez RG652AHML-AWD

Body: Essen
DiMarzio Air Norton humbucker en DiMarzio The Tone Zone humbucker (passief)
Houtsoort hals: Esdoorn en walnotenhout
Houtsoort toets: Esdoorn
‘Super Wizard HP’-hals
Breedte hals: 43 mm
Dikte hals:
Fret 1: 17 mm
Fret 12: 19mm
Bestellen
€ 1.679

 

Linkshandige akoestische gitaar

Nu heb ik het tot nu toe over elektrische gitaren gehad, maar het zou natuurlijk ook goed kunnen dat je als linkshandige gitarist op zoek bent naar een akoestische gitaar. Men kan akoestische gitaren onderscheiden in klassieke gitaren en western gitaren (ook zijn er nog flamenco-gitaren, maar daar zal ik waarschijnlijk een andere keer iets over schrijven).
Ik zal voor beide soorten hieronder de naar mijn mening beste keuze geven.

Linkshandige klassieke gitaar kopen

Gelukkig worden er ook linkshandige klassieke gitaren geproduceerd. Klassieke gitaren zijn akoestische gitaren met nylon snaren. Als je op zoek bent naar een klassieke gitaar met een echte Spaanse, warme sound, dan is een gitaar van het Spaanse merk Alhambra iets voor jou.

Alhambra 1C-Z LH

De bovenkant van de klankkast/body van deze gitaar is gemaakt van ceder. De zijkanten en de achterkant zijn van mahonie. Dit zorgt voor de Spaans klinkende warme sound. De palissander toets draagt hier ook aan bij.
Deze gitaar is net als de andere gitaren die worden geproduceerd door Alhambra van goede kwaliteit, en dat voor een in verhouding zachte prijs.

Alhambra 1C-Z LH klassieke gitaar linkshandig

Alhambra 1C-Z LH klassieke gitaar linkshandig

Body: Bovenkant van ceder, zijkant en achterkant van mahonie
Houtsoort toets: Palissander
Breedte hals: 52 mm
Bestellen
€ 299

 

Linkshandige western gitaar kopen

Voor als je op zoek bent naar een akoestische gitaar met stalen snaren, een western gitaar, worden er ook linkshandige western gitaren geproduceerd.
Het Amerikaanse merk Guild maakt naar mijn mening kwalitatief goede western gitaren, daarom raad ik je een gitaar van dit merk aan als je op zoek bent naar een linkshandige western gitaar.

Guild D-150L Natural Westerly

De bovenkant van de klankkast/body van deze gitaar is gemaakt van sparren. De zijkant en achterkant zijn gemaakt van palissander. Dit geeft de gitaar een helder geluid met een warme ondertoon.
Het type body van deze gitaar is ‘dreadnought’. Dreadnought-gitaren hebben een grotere klankkast met een iets hoekiger ogende vorm. Deze modellen klinken over het algemeen krachtiger en luider.
De hals heeft een C-vorm, voor comfortabel gitaarspel.
Tot slot is hij uitgerust met een mooie tortoise slagplaat, zodat je de body van de gitaar niet beschadigd als je de snaren iets harder/wilder aanslaat met een plectrum.

Guild D-150L Natural Westerly linkshandige western gitaar

Guild D-150L Natural Westerly linkshandige western gitaar

Body: Bovenkant van sparren, zijkant en achterkant van palissander
Type body: dreadnought
Houtsoort toets: Palissander
Breedte hals: 44,5 mm
Vorm-hals: C-vorm
Tortoise slagplaat
Bestellen
€ 999

Links- of rechtshandige gitaar?

Zoals hierboven is gebleken ben je als linkshandige gitarist dus wel iets beperkt in je keuze, omdat niet alle gitaren ook linkshandig verkrijgbaar zijn, maar zijn er gelukkig genoeg keuzemogelijkheden om een gitaar te vinden die bij jou past.

Wij zagen dat sommige linkshandigen op een rechtshandige gitaar spelen, zoals bijvoorbeeld Mark Knopfler en Gary Moore. Het is aan jou te bepalen of jij je daaraan wilt wagen.
Er wordt wel gezegd dat linkshandigen in het voordeel zouden zijn op een rechtshandige gitaar, omdat je de moeilijkere bewegingen op het fretboard dan kunt maken met je dominante hand. Maar ik zou mij hier als linkshandige niet druk over maken en gewoon voor een linkshandig model gaan als dat in eerste instantie natuurlijker voor je aanvoelt.
Als jij als linkshandige zonder erover na te denken ‘air guitar’ speelt, welke hand gebruik je dan om de (denkbeeldige) snaren mee aan te slaan? Ga gewoon op het antwoord op die vraag af, en maak de keuze voor een links- of rechtshandige gitaar niet nodeloos ingewikkeld.

Als je heel graag een bepaald model linkshandig wil kunnen bespelen, maar er bestaat geen linkshandige uitvoering van, dan zou je zoals Jimi Hendrix dat deed een rechtshandige gitaar om kunnen draaien. Maar zoals ik hierboven al zei kan het dan een probleem worden dat een aantal dingen op de gitaar andersom zitten (zoals de ‘tone’ en ‘volume’ knoppen, de ingang voor de kabel, de elementschakelaar, de slagplaat etc.). Dit zou je gitaarspel in de weg kunnen zitten, en daarom raad ik je liever aan om toch voor een linkshandig model te kiezen.

Voor meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische gitaar: zie mijn artikel daarover.

Veel speelplezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *