Gitaar leren spelen: elektrisch of akoestisch?

By | 26/11/2017

gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch gitaar

Een veelgestelde vraag van mensen die gitaar willen leren spelen is of gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch moet.
Over het antwoord op die vraag wordt verschillend gedacht. De één beweert stellig dat je absoluut akoestisch moet beginnen, terwijl de ander zegt dat je vooral moet doen waar je zin in hebt.

Ik neig zelf in eerste instantie naar het laatste. Maar dat komt ook omdat ik zelf ooit met een elektrische gitaar ben begonnen, omdat dat mij destijds veel meer aansprak.

In dit artikel zal ik eerst de vraag uit de titel ‘Gitaar leren spelen: elektrisch of akoestisch?’ beantwoorden.
Vervolgens raad ik goede beginnersgitaren aan, en tot slot zal ik aangeven waar je naar mijn mening het best gitaar kunt leren spelen.
Dat laatste kun je naar mijn mening het beste doen door de online cursus Leer gitaar spelen in 22 lessen te volgen.

Gitaar leren spelen: elektrisch of akoestisch?

Toen ik zelf begon met gitaarspelen heb ik er helemaal niet over nagedacht of het misschien beter was om op een akoestische gitaar te beginnen. Toch is er wel het één en ander voor te zeggen om eerst akoestisch gitaar te leren spelen, en dan in het bijzonder op een akoestische westerngitaar.

 • Het is makkelijk dat je geen versterker nodig hebt

Dit wordt vaak aangevoerd als een van de argumenten waarom het beter zou zijn om akoestisch gitaar te leren spelen.
Het is natuurlijk makkelijk dat je geen versterker nodig hebt bij een akoestische gitaar, maar op zich kun je ook met een elektrische gitaar oefenen zonder dat deze op een versterker is aangesloten.

Wel is het natuurlijk zo dat een elektrische gitaar zonder versterker een stuk minder mooi klinkt. Als ik zelf zonder versterker speel pak ik meestal een akoestische gitaar.

 • Een goede akoestische beginnersgitaar is goedkoper

Niet onbelangrijk: de kosten en de prijs-kwaliteitsverhouding. Zeker als je als beginner niet zeker weet of je het gitaarspelen wel vol zal blijven houden wil je misschien niet meteen teveel uitgeven.

Als je een goede beginnersgitaar zoekt is het over het algemeen zo dat je voor dezelfde prijs veel meer waar voor je geld krijgt als je voor een akoestische gitaar kiest. Als een akoestische en een elektrische gitaar dezelfde prijs hebben, zal de akoestische gitaar in veruit de meeste gevallen van betere kwaliteit zijn.
Ook scheelt het in de prijs dat je bij een akoestische gitaar geen versterker hoeft te kopen.

 • Gitaar leren spelen kan het best op een akoestische westerngitaar

Als je ervoor kiest om gitaar te leren spelen op een akoestische gitaar, dan is het nog de vraag of je gitaar wil leren spelen op een akoestische westerngitaar of een klassieke akoestische gitaar.

Een westerngitaar is een akoestische gitaar met stalen snaren, een klassieke (ofwel ‘Spaanse’) gitaar is een gitaar met nylon snaren.
Een klassieke gitaar heeft een bredere hals dan een westerngitaar. De smallere hals van een westerngitaar maakt het eenvoudiger alle benodigde posities te leren. Dit zal het gitaarspelen waarschijnlijk ook leuker maken, en is een goed argument om met een westerngitaar te beginnen.

Conclusie: gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch?

– Het is goedkoper om op een akoestische gitaar te beginnen, je krijgt voor dezelfde prijs een kwalitatief betere beginnersgitaar.
– Het is eenvoudiger om gitaar te leren spelen op een akoestische westerngitaar dan op een klassieke akoestische gitaar.

Gezien het voorgaande zou ik je, als je niet een hele sterke voorkeur hebt voor een bepaalde gitaar, aan willen raden om op een akoestische westerngitaar gitaar te leren spelen.
Eerder heb ik in mijn artikel Online gitaarles – gitaar leren spelen in 22 lessen de online gitaarcursus van Koen Snoek aangeraden (je kunt de cursus hier op de website van Koen bekijken). Hij heeft inmiddels al meer dan 4.000 mensen gitaar leren spelen, en hij is ook van mening dat je het best gitaar kunt leren spelen op een akoestische westerngitaar.

Maar als jouw interesse echt alleen uitgaat naar elektrische gitaren, en het je niet leuk lijkt om op een akoestische gitaar te leren spelen, dan raadt ik je aan met een elektrische gitaar te beginnen. Want als je het ècht niet leuk vindt om akoestisch gitaar te leren spelen ga je het zeer waarschijnlijk ook niet volhouden, en levert het je uiteindelijk niets op.

Gitaar leren spelen met of zonder plectrum

gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch plectrum

Een andere vraag die men vaak heeft over gitaar leren spelen is of dat het best met of zonder plectrum kan. Dit is ook iets waar de meningen over verschillen.

Ik vind het zelf meer voor de hand liggen om met een plectrum te beginnen, zodat je de bewegingen die je met je pols dient te maken goed onder de knie krijgt. Een eventuele overstap naar de elektrische gitaar is dan ook makkelijker.

Goede akoestische westerngitaar om gitaar mee te leren spelen

Als je hebt besloten om gitaar te leren spelen op een akoestische westerngitaar, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een gitaar om op te beginnen.

Als beginner voel je financieel gezien misschien een drempel om meteen voor een wat duurder model te gaan, en dat is ook logisch. Gelukkig zijn er ook betaalbare modellen. Ik zal hieronder daarom 2 goede opties uit verschillende prijsklassen noemen.

Deze Fender Classic Design CD-60S Naturel westerngitaar voor € 185 is een kwalitatief zeer goede westerngitaar.

Lees hier meer over deze Fender gitaar >>>

Misschien vind je de bovengenoemde Fender-gitaar nog te prijzig en zoek je een betaalbaarder model. In dat geval zou ik je aan willen raden om voor de Fazley W60C te gaan. Deze gitaar kost slechts € 89 en is verkrijgbaar in twee kleurenvarianten. Ik bespreek deze gitaar in mijn artikel Fazley W60C HN of Fazley W60C VS akoestische western gitaar kopen.

Fazley W60C Gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch

De Fazley W60C HN (links) en de Fazley W60C VS (rechts).

Lees hier mijn artikel over de Fazley W60C HN en de Fazley W60C VS >>>
Bekijk hier de Fazley W60C HN in een webshop >>>
Bekijk hier de Fazley W60C VS in een webshop >>>

Goede elektrische gitaar om gitaar mee te leren spelen

Mocht akoestisch gitaar leren spelen je ondanks de mogelijke voordelen toch echt niets lijken, en wil je meteen met een elektrische gitaar beginnen, dan raadt ik je aan om voor een van de onderstaande beginnersgitaren te kiezen:

– De Fazley FLP300 is een goede elektrische beginnersgitaar voor € 149. Hij is in drie kleurenvarianten beschikbaar, en ook als linkshandig model. Ik bespreek deze gitaar in mijn artikel Fazley FLP300SB, FLP300WH of FLP300BK kopen

– De Fazley FSG400 is met € 119 iets zachter geprijsd, en is ook verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Ik bespreek deze gitaar in mijn artikel Fazley FSG400DR, Fazley FSG400BK of Fazley FSG400WH kopen. Zoals je daar kunt lezen is deze gitaar ook in een handige starterset verkrijgbaar inclusief versterker en overige benodigdheden.

Waar gitaar leren spelen?

waar gitaar leren spelen elektrisch of akoestisch

Als je een gitaar hebt aangeschaft is het nog de vraag waar je het best gitaar kan leren spelen.
Je kunt dit doen door fysiek naar een gitaarleraar toe te gaan, maar tegenwoordig kun je ook online gitaar leren spelen.

In mijn artikel Online gitaarles – gitaar leren spelen in 22 lessen bespreek ik de voordelen van online gitaarles.
Eén van de voordelen is dat het vele malen goedkoper is dan ‘offline’ gitaarles. ‘Offline’ is de norm dat de prijs ongeveer 20-30 euro per les (vaak dichter bij de 30) bedraagt. De cursus Leer gitaar spelen in 22 lessen die ik in het hiervoor genoemde artikel aanraad kost € 77 voor 22 lessen. Dat is maar € 3,50 per les.

Daarnaast zitten er aan die cursus nog meer voordelen verbonden. Zo heb je bijvoorbeeld levenslang toegang tot de gevolgde lessen, waardoor je ze altijd nog terug kunt kijken om je kennis over iets op te frissen. En ook biedt Koen, de aanbieder van die cursus, een ‘niet goed, geld terug’-garantie (te vinden op deze pagina). Laat je Koen binnen 30 dagen weten dat je toch niet tevreden bent met de lessen, dan stort hij het door jou betaalde bedrag terug op je rekening.

Koen deelt, zoals ik hierboven eerder al aangaf, bovendien de zienswijze dat je het best met een akoestische westerngitaar gitaar kunt leren spelen, en hij adviseert zijn cursisten dan ook zo’n gitaar aan te schaffen.
Verder is hij ook, net als ik, van mening dat je het best gitaar kunt leren spelen met een plectrum.

Bekijk hier mijn artikel over de gitaarcursus ‘Leer gitaar spelen in 22 lessen’ >>>
Bekijk de cursus hier op de site van de leraar >>>

Veel speelplezier gewenst!

4 thoughts on “Gitaar leren spelen: elektrisch of akoestisch?

 1. Anne

  Hallo Willem,

  Wat fijn dat ik deze site gevonden heb, duidelijke uitleg! Vroeger heb ik gitaarles gehad op een klassieke akoestische gitaar, het lijkt me eigenlijk wel leuk om dit (na flink wat jaren) weer op te pakken maar heb geen beschikking over de gitaar van toen. Nu vraag ik me af of ik deze keer voor een western zal gaan omdat ik heb begrepen dat dat eigenlijk beter ‘werkt’ voor het spelen van akkoorden, maar ik vraag mij af, krijg je van stalen snaren niet veel pijnlijkere vingers, zeker als je nog geen eelt (of geen meer) op je vingertoppen hebt?

  Hartelijke groet,
  Anne

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Anne,
   Leuk dat je het gitaarspelen weer op wil pakken!

   Voor het leren van akkoorden is een westerngitaar inderdaad een betere keuze. Dit komt omdat de hals van een westerngitaar smaller is dan die van een klassieke akoestische gitaar. Hierdoor zijn de benodigde posities op een westerngitaar eenvoudiger aan te leren.

   Het klopt dat de stalen snaren van een westerngitaar in het begin wat pijnlijker kunnen zijn, maar je vingers wennen hier gelukkig vrij snel aan als je regelmatig oefent. Om je vingertoppen te laten wennen en voldoende eelt op te bouwen, is het aan te raden om in het begin wat vaker te oefenen in wat kortere sessies.

   Je kunt bijvoorbeeld beginnen met iedere dag een korte sessie van 15 minuten, en wanneer je vingers daaraan gewend zijn kun je naar langere oefensessies opwerken. Zo kun je je vingers langzaam maar zeker aan de snaren laten wennen, zonder dat daar in het begin lange en pijnlijke sessies voor nodig zijn.

   Veel succes en speelplezier gewenst!

   Groet,
   Willem

   Reply
    1. Willem Post author

     Graag gedaan. Fijn dat ik kon helpen! Alvast veel succes en plezier met oefenen!

     Groet,
     Willem

     Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *