Gitaar leren spelen op latere leeftijd, kan dat?

By | 28/11/2017

Het is een vraag waar veel mensen mee zitten: ‘Gitaar leren spelen op latere leeftijd, kan dat?’.
Ik zal deze vraag in dit artikel beantwoorden.

Kan ik gitaar leren spelen op latere leeftijd?

Het is een veelgehoorde vraag, en het is begrijpelijk dat je hem stelt. Veel dingen kunnen iets moeilijker zijn om te doen of te leren op latere leeftijd, dus misschien is gitaar leren spelen op latere leeftijd ook wel iets moeilijker zou je denken.

Gitaar leren spelen op latere leeftijd: de eventuele beperkingen

Het zou wel kunnen dat je tegen eventuele beperkingen aanloopt bij het gitaar leren spelen op latere leeftijd. Ik doel dan met name op verminderde kracht in je handen en verminderde flexibiliteit in je vingers en polsen.

Deze beperkingen gelden echter niet voor iedereen, de ene persoon heeft daar meer/eerder last van dan de ander.
Er is maar één oplossing voor deze beperkingen als jij die hebt, en dat is oefenen!
Ook bij het gitaar leren spelen op latere leeftijd geldt oefening baart kunst, door te oefenen wennen je handen, polsen en vingers aan de bewegingen en gaan ze steeds gemakkelijker.

Ook voor jonge beginnende gitaristen geldt dat de meeste bewegingen in het begin niet soepel gaan, maar voor jong en oud geldt beide dat de benodigde posities te trainen zijn. Als je de bewegingen en posities oefent dan went je lichaam daaraan.

Het kan misschien zo zijn dat je er iets langer over doet dan iemand die maar de helft van jouw levenservaring heeft, maar alleen door het te doen kan je het leren.

Conclusie: je kan prima gitaar leren spelen op latere leeftijd!

gitaar leren spelen op latere leeftijd

Net als met veel andere dingen komt het grotendeels neer op motivatie. Misschien gaat het aanleren van sommige posities of bewegingen iets moeilijker, maar als je het graag genoeg wil zal het je langzaam maar zeker wel lukken.

Uit het feit dat je op zoek bent naar een antwoord op de vraag ‘Kan ik gitaar leren spelen op latere leeftijd?’ maak ik op dat je het nog wel graag zou willen. De motivatie lijkt er in ieder geval te zijn!

Als je eenmaal hebt besloten om gitaar te leren spelen, dan is het nog de vraag waar je dat het beste kan doen.

Waar kan ik gitaar leren spelen op latere leeftijd?

gitaar leren spelen op latere leeftijd

Ik ben van mening dat gitaar leren spelen op latere leeftijd het best kan met de online cursus ‘Leer gitaar spelen in 22 lessen‘.
Ik beschrijf deze cursus in mijn artikel Online gitaarles – gitaar leren spelen in 22 lessen.

De cursus bestaat uit 22 lessen, met iedere week 1 les. Op die manier kun je in een rustig tempo, goed gefocust door de lessen heen.

De cursus wordt gegeven door Koen Snoek. Hij heeft al 27 jaar ervaring als gitarist. Zelf volgde hij vroeger gitaarles bij Jaap Kwakman en Jaap de Witte van de 3JS, ook heeft hij met hun opgetreden.
Inmiddels hebben meer dan 4.000 mensen zijn cursus met succes gevolgd.

Een groot voordeel van deze cursus is dat je levenslang toegang houdt tot de lessen. Je kunt de lessen dus altijd achteraf nog eens rustig terugkijken om je kennis over iets op te frissen of om de lessen te herhalen.

Een ander voordeel is de voordelige prijs van de cursus. Je betaald slechts € 77 voor de gehele cursus. Dit komt neer op maar € 3,50 per les, terwijl bij ‘offline’ gitaarles prijzen van 20 tot 30 euro per les normaal zijn.

Daarbovenop biedt Koen in de eerste 30 dagen een ‘niet goed, geld terug’-garantie (te vinden op deze pagina).
Mocht de cursus je niet bevallen of zie je het gitaar leren spelen bij nader inzien toch niet zitten, en geef je dit binnen 30 dagen aan, dan stort hij het door jou betaalde bedrag terug op je rekening.

Klik hier om de gitaarcursus op de website van de gitaarleraar te bekijken >>>

Gitaar leren spelen op latere leeftijd: met welke beginnersgitaar?

Als je hebt besloten om gitaar te leren spelen is het de vraag op welke gitaar je dat dan zou moeten doen.
Volgens Koen, de gitaarleraar die de hierboven genoemde cursus geeft, kun je het beste gitaar leren spelen op een akoestische westerngitaar.

In mijn artikel Gitaar leren spelen: elektrisch of akoestisch? heb ik besproken welke voordelen er zoal zitten aan het beginnen met een akoestische westerngitaar. Ook raad ik in dat artikel goede beginnersgitaren aan, dus als je nog op zoek bent naar een beginnersgitaar raad ik je aan dat artikel hier te lezen.

Veel succes en speelplezier gewenst!

 

2 thoughts on “Gitaar leren spelen op latere leeftijd, kan dat?

 1. Theo Langbroek

  Wat vragen,
  Ben 67 en heb op heel jonge leeftijd gitaarlessen gehad. Ben linkshandig en moest van de lerares rechtshandig spelen. Ze draaide de gitaar steeds om. Kon na verloop van tijd wat eenvoudige stukjes en liedjes spelen. Vind het nog steeds leuk en speel op de gitaar van mijn schoondochter en voorheen van mijn zoons. Mijn harte wens is om gewoon bekende muziek te kunnen spelen zoals jij als voorbeeld geeft, want ” roodborstje'” en wat melodietjes blijft het steeds bij.

  Reply
  1. Willem Post author

   Beste Theo,
   Door het volgen van deze online gitaarcursus leer je in 22 lessen (1 les per week) op een goede manier alle basistechnieken. Daarbij leer je de theorie en de technieken door het spelen van bekende liedjes.
   Aangezien je aangeeft dat je graag bekende muziek wil kunnen spelen sluit deze cursus goed aan op je wensen.

   Wat betreft het linkshandig of rechtshandig gitaar leren spelen kun je het best aanhouden wat voor jou het natuurlijkst voelt. Vroeger was het inderdaad vaak zo dat men iedereen rechtshandig wilde laten spelen, maar je kunt het best de houding aanhouden die voor jou het natuurlijkst voelt. Als je nu een gitaar oppakt en je speelt er iets op, de houding die je dan aanneemt (linkshandig of rechtshandig) kun je het best aanhouden.

   Veel succes en speelplezier gewenst!

   Groet,
   Willem

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *