Duurste gitaar te koop

Gitaren zijn er in verschillende prijsklassen.
De prijs van een gitaar zegt niet altijd alles over de kwaliteit daarvan. Dat geldt tot op zekere hoogte, want feit is wel dat écht dure gitaren van een heel andere orde zijn dan betaalbare modellen. Met veel meer aandacht voor detail en kleine nuances.

Onderstaande handgemaakte klassieke gitaar is op dit moment volgens mij de duurste gitaar die je kunt kopen in Nederland.

Yamaha GC82C klassieke gitaar naturel kopen

Duurste gitaar te koop

Kleur: hout (bovenkant licht, zijkanten donker)
Body:
– Bovenkant: Amerikaans ceder
– Zijkant en achterkant: Madagaskar palissander
Houtsoort hals: ceder
Houtsoort toets: ebben
Zadel en topkam van been
Breedte hals: 52.5 mm
Aantal frets: 19
Snaarlengte: 65 cm
Diepte klankkast: 9.4 – 9.9 cm
Afgewerkt met een hoogglanzende Shellac gloss
Inclusief koffer
Bestellen
€ 15.002

Deze klassieke, ofwel Spaanse, gitaar wordt met de hand gemaakt. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe de gitaren uit deze ‘GC’-serie, wat staat voor ‘Grand Concert’-serie, handmatig gemaakt worden:

De bovenkant van de body is gemaakt van Amerikaans ceder. Dit cederhout geeft de gitaar een mooie warme klank.
De zij- en achterkant van de body zijn gemaakt van Madagaskar palissander. Deze houtsoort draagt bij aan de mooie diepe bastonen die deze gitaar heeft. Daarnaast geeft dit Madagaskar palissander ook een ‘sprankelend hoog’.

De hals van deze gitaar is gemaakt van ceder. Dit draagt bij aan de mooie volle sound die deze gitaar levert.
De toets is gemaakt van ebbenhout, wat bijdraagt aan de helderheid van het geluid dat deze gitaar produceert.

Het zadel en de topkam van de gitaar zijn vervaardigd van been. Dit voegt een felheid toe aan het geluid, doordat been veel harder is dan het kunststof dat hier bij andere gitaren meestal voor wordt gebruikt. Kunststof heeft de neiging geluid te  absorberen en het daarmee af te zwakken, met been gebeurt dat niet.
Verder is een voordeel van been dat dit veel minder snel zal slijten dan kunststof.

De gitaar is afgewerkt met een hoogglanzende Shellac gloss. Deze afwerking zou zelfs bijdragen aan het weerklinken van het geluid.

Nu heb ik de sound van deze gitaar wel enigszins beschreven aan de hand van de gebruikte materialen, maar voor een goede impressie van hoe deze gitaar klinkt is het natuurlijk beter om deze gitaar in actie te zien, of eigenlijk: horen.
In het onderstaande filmpje bespeelt klassiek gitariste Berta Rojas deze gitaar tijdens een concert:

Je hoort dat deze gitaar van zeer hoge kwaliteit is. De warmte, de mooie bastonen in combinatie met de treble die er ook goed uit komt. Ik vind het een rijke, complete sound die deze gitaar levert. Precies wat je wilt horen uit een klassieke gitaar.

Het voorgaande is natuurlijk ook de reden voor het prijskaartje dat aan deze gitaar hangt. Voor deze superieure kwaliteit dien je iets dieper in de buidel te tasten.
Maar kan je dit betalen, dan is het wel echt een pronkstuk om u tegen te zeggen.
Bekijk deze gitaar op Bax-shop.nl

Veel speelplezier gewenst!