Gibson Firebird kopen: de beste opties in 2018!

Wil je een Gibson Firebird kopen, dan bespreek ik in dit artikel de naar mijn mening twee beste opties in 2018, namelijk de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst en de Gibson Firebird 2018 Ebony.

Gibson Firebird kopen: een iconische gitaar

Het is alweer 55 jaar geleden dat de Gibson Firebird, in 1963, voor het eerst verscheen. Wat betreft de vorm was de Gibson Firebird toen een vreemde eend in de bijt, maar het iconische uiterlijk van de Gibson Firebird is nu niet meer weg te denken uit de gitaargeschiedenis.

Gibson Firebird kopen

Zijn flitsende uiterlijk is misschien alleen al een groot deel van de aantrekkingskracht van deze gitaar, en misschien wil je alleen daarom al een Gibson Firebird kopen, maar daarnaast is het een kwalitatief zeer goede gitaar die zich nu al meer dan een halve eeuw bewezen heeft.

Vanaf zijn introductie in 1963 doet deze gitaar het goed bij gitaristen uit verschillende genres.
Blues/rock-gitarist Johnny Winter staat bijvoorbeeld bekend om zijn gebruik van Gibson Firebird gitaren. Andere gitaristen die vaak gebruik maken (of maakten) van een Gibson Firebird zijn Warren Haynes (Allman Brothers Band en Gov’t Mule), Allen Collins (Lynyrd Skynyrd), Dave Grohl (Foo Fighters), Phil Manzanera (Roxy Music), Brian Jones (The Rolling Stones), Steve Clark (Def Leppard), Paul McCartney en Eric Clapton.

De Gibson Firebird heeft al meer dan een halve eeuw zijn dienst bewezen als kwalitatief goede gitaar.
Een Gibson Firebird kopen is dan ook een veilige keuze. Mocht je een Gibson Firebird kopen dan haal je een bewezen klassieker in huis.

Hieronder bespreek ik de twee beste Gibson Firebird gitaren die je in 2018 kunt kopen.

Gibson Firebird kopen: Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst

 

 

Gibson Firebird kopen

Kleur: Vintage Sunburst
Body: Mahonie
Twee P90 pickups
Houtsoort hals: Mahonie
Houtsoort toets: Granadillo
Slim Taper-neck
Gitaarkoffer meegeleverd
Zowel rechtshandig als linkshandig verkrijgbaar
€ 1.399

Wil je een Gibson Firebird kopen dan is de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst een goede optie.

De Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst heeft een hals en een body van mahonie, wat de gitaar een warme sound geeft.
Voor de toets van de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is granadillo gebruikt. Deze houtsoort geeft een helder en warm geluid, en wordt wel als ‘de zingende houtsoort’ omschreven.

De hals van deze Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst heeft een zogenaamd ‘Slim Taper’-profiel. Dit maakt de hals comfortabel en makkelijk bespeelbaar. Dit is ideaal voor het spelen van muzieksoorten die snel gitaarspel vereisen, zoals bijvoorbeeld metal.

De Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is uitgerust met twee P90 pickups, een bij de hals en een bij de brug.
Zelf ben ik liefhebber van het rauwe geluid dat de veelzijdige P90 single coil pickups kunnen leveren. Op mijn Gibson Les Paul Jr. heb ik ook een P90 pickup zitten.

De Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is verder voorzien van 2 regelaars voor volume, 2 regelaars voor tone en een toggle switch, zodat je jouw sound naar jouw wens kunt finetunen.

Gibson Firebird kopen

Afbeelding: De P90 pickups, de regelaars voor volume en tone, en de toggle switch op deze Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst.

Ik kan natuurlijk proberen te vertellen hoe deze Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst klinkt, maar wil je misschien een Gibson Firebird kopen, dan is het natuurlijk handiger als je dat zelf kunt horen.
In het onderstaande filmpje kun je de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst in actie zien en horen:

Voor als je linkshandig bent kun je deze Gibson Firebird kopen als linkshandige variant. Vaak zijn linkshandige gitaren duurder dan hun rechtshandige variant, maar hier kun je de linkshandige versie van deze Gibson Firebird kopen voor dezelfde prijs als de rechtshandige variant.

Gibson Firebird kopen

Afbeelding: ook kun je deze Gibson Firebird kopen als linkshandige gitaar.

Er wordt een gitaarkoffer meegeleverd, zodat je de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst veilig kunt vervoeren.

Lees hier meer over de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst als rechtshandige variant, of lees hier meer over de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst als linkshandige variant.

Gibson Firebird kopen: Gibson Firebird 2018 Ebony

 

 

Gibson Firebird kopen

Kleur: Ebony
Body: Mahonie
Twee Mini Humbuckers
Houtsoort hals: Mahonie
Houtsoort toets: Granadillo
Neck thru-constructie
Slim Taper-neck
Gitaarkoffer meegeleverd
Zowel rechtshandig als linkshandig verkrijgbaar
€ 1.699

Wil je een Gibson Firebird kopen dan is deze Gibson Firebird 2018 Ebony een goede optie. Ik vind dit een net iets betere optie dan de hiervoor besproken Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst.
Op een aantal punten heeft deze Gibson Firebird 2018 Ebony net iets extra’s ten opzichte van de hiervoor besproken gitaar, het is in principe een ge-upgrade versie van het hiervoor besproken model.

Deze Gibson Firebird 2018 Ebony heeft, net als het hiervoor besproken model, een body en een hals van mahonie wat een warme sound oplevert.
Daarnaast heeft deze Gibson Firebird 2018 Ebony, net als het hiervoor besproken model, een toets van de ‘zingende houtsoort’ granadillo, en ook is deze Gibson Firebird 2018 Ebony net als het hiervoor besproken model uitgerust met een hals met een ‘Slim Taper’-profiel, wat soepel en comfortabel gitaarspel bevordert. Dit komt goed uit voor het spelen van muziekstijlen waarbij snel gitaarspel vereist is, zoals bijvoorbeeld metal.

Een verschil met het hiervoor besproken model is dat deze Gibson Firebird 2018 Ebony is uitgerust met Mini Humbuckers in plaats van P90 pickups.
Waar jouw voorkeur naar uitgaat, Mini Humbuckers of P90 pickups, is grotendeels een kwestie van smaak.

P90 pickups zijn single coil pickups. Single coil pickups zijn enkelspoelelementen, ze bestaan uit één enkele spoel (koperdraad om een magneet). Single coil pickups kunnen soms weleens wat ruis geven of storende geluiden uit de omgeving oppikken.
Om dat ‘probleem’ op te lossen zijn humbuckers uitgevonden. Humbuckers zijn dubbelspoelelementen, en bestaan dus uit twee spoelen, die door de wijze waarop zij met elkaar verbonden zijn veel minder storende bijgeluiden geven.
Een bijkomend effect van de wijze waarop humbuckers in elkaar zitten is dat ze een wat zwaarder, warmer geluid geven dat bij veel gitaristen in de smaak valt. Single coil pickups, zoals de P90 pickups, geven een wat scherper, helder geluid.
Het is een kwestie van smaak wat jij zelf beter vindt klinken, maar als je luid wil kunnen spelen met veel oversturing en daarbij liever zo min mogelijk bijgeluiden wil hebben dan is de Gibson Firebird 2018 Ebony aan te raden vanwege de humbuckers waarmee deze is uitgerust.

De Gibson Firebird 2018 Ebony heeft net als de hiervoor besproken Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst 2 regelaars voor volume, 2 regelaars voor tone en een toggle switch waarmee je jouw sound kunt finetunen.

Gibson Firebird kopen

Afbeelding: de Mini Humbuckers, de regelaars voor tone en volume, en de toggle switch op deze Gibson Firebird 2018 Ebony.

Een ander verschil met de hiervoor besproken Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is dat deze Gibson Firebird 2018 Ebony in tegenstelling tot die gitaar een ‘neck-thru’ (of ‘neck-through’)-constructie heeft. Dit houdt in dat het hout van de hals doorloopt in de body van de gitaar, de hals en het midden van de body vormen één geheel. Je kunt dat op de onderstaande afbeelding zien. Links zie je de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst die geen neck-thru constructie heeft, en rechts zie je de Gibson Firebird 2018 Ebony die dat wel heeft. Het voordeel van zo’n neck-thru constructie is dat het de gitaar meer, en natuurlijker, sustain geeft.
Je komt een neck-thru constructie vooral tegen op de betere high-end gitaren, omdat dit lastiger te maken is in massaproductie.

Gibson Firebird kopen

Links: de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst zonder neck-thru constructie. Rechts: de Gibson Firebird 2018 Ebony met neck-thru constructie. Je ziet aan de naden in de body dat de hals en het midden van de body één geheel zijn.

Wat betreft het uiterlijk zijn er ook enkele dingen anders bij deze Gibson Firebird 2018 Ebony dan bij de hiervoor besproken Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst.
Een eerste verschil is de kleur waarin ze verkrijgbaar zijn, maar daarnaast verschillen bijvoorbeeld ook de inlays op het fretboard. Voor de markeringen op het fretboard zijn bij de hiervoor besproken Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst stippen gebruikt, terwijl bij deze Gibson Firebird 2018 Ebony trapezoid inlays zijn gebruikt. Zelf vind ik trapezoid inlays er veel mooier uit zien.

Verder heeft de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst een normale, ‘non-reverse’, headstock, en heeft de Gibson Firebird 2018 Ebony een reverse headstock.
Een reverse headstock houdt in dat de kop van de gitaar andersom zit, zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Op de originele Gibson Firebird zat een reverse headstock, en ik vind zelf dat dit ook wel echt hoort bij het onconventionele uiterlijk van een Gibson Firebird gitaar. De reverse headstock maakt het plaatje helemaal af.

Gibson Firebird kopen

Links: de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst met stippen als inlays en een non-reverse headstock. Rechts: de Gibson Firebird 2018 Ebony met trapezoid inlays en een reverse headstock.

Ik kan natuurlijk uit proberen te leggen hoe deze Gibson Firebird 2018 Ebony klinkt, maar wil je misschien een Gibson Firebird kopen, dan is het natuurlijk beter als je daar zelf over kunt oordelen.
In het onderstaande filmpje kun je deze Gibson Firebird 2018 Ebony in actie zien en horen:

Naast de rechtshandige variant kun je deze Gibson Firebird kopen als linkshandige gitaar. Meestal is een linkshandige gitaar duurder dan een rechtshandige gitaar, maar hier kun je de linkshandige versie van deze Gibson Firebird kopen voor dezelfde prijs als de rechtshandige variant.

Gibson Firebird kopen

Afbeelding: ook kun je deze Gibson Firebird kopen als linkshandige gitaar.

Verder wordt ook bij deze Gibson Firebird een gitaarkoffer meegeleverd, zodat je de Gibson Firebird 2018 Ebony veilig kunt vervoeren.

Lees hier meer over de Gibson Firebird 2018 Ebony als rechtshandige variant, of lees hier meer over de Gibson Firebird 2018 Ebony als linkshandige variant.

Overige benodigdheden voor de Gibson Firebird kopen

Wil je een Gibson Firebird kopen dan kan het handig zijn om meteen enkele overige benodigdheden voor de Gibson Firebird te kopen als je die nog niet in huis hebt.

Gitaartas: Misschien wil je een gitaartas voor de Gibson Firebird kopen. Er wordt weliswaar een gitaarkoffer met de hiervoor besproken Gibson Firebird modellen meegeleverd, maar voor als je de gitaar bijvoorbeeld op je rug wil kunnen dragen tijdens het fietsen is het handiger om een gitaartas te kopen. Vanwege de aparte vorm van de Gibson Firebird kan een passende gitaartas voor de Gibson Firebird kopen een beetje lastig zijn. Deze gitaartas van het merk SKB is speciaal voor de Gibson Firebird gemaakt.
Ik bespreek deze gitaartas in mijn artikel Gitaarhoes kopen.

Gitaarkabel: Mocht je een Gibson Firebird kopen dan raad ik je aan om daarbij een gitaarkabel aan te schaffen waarvan een van de pluggen gebogen is. De ingang voor de gitaarkabel zit bij een Gibson Firebird namelijk op de voorkant van de gitaar. Als je dus een gitaarkabel gebruikt waarvan de plug niet gebogen is, dan steekt de gitaarkabel recht naar voren uit je gitaar, terwijl je de kabel met een gebogen plug naar onder of naar de zijkant kan laten gaan.
Het is geen ramp om een gitaarkabel zonder gebogen plug te gebruiken, maar mijn persoonlijke voorkeur is om dat wel te doen.
Denk je er net als mij over, en wil je een gitaarkabel met een gebogen plug voor de Gibson Firebird kopen, dan vind ik deze 6 meter lange gitaarkabel van Konnekt een goede optie.
Die gitaarkabel is ook aan te raden omdat hij je met zijn lengte meer dan voldoende bewegingsruimte geeft. Zelf vind ik het altijd een fijn idee om meer dan genoeg bewegingsvrijheid te hebben tijdens het spelen.

Gibson Firebird kopen

Gibson Firebird kopen

 

 

 

 

 

 

Linker afbeelding: de ingang voor de gitaarkabel zit zowel bij de Gibson Firebird 2018 Ebony als bij de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst op de voorkant.

Rechter afbeelding: Een van de pluggen van deze gitaarkabel van Konnekt is gebogen. Hierdoor steekt de gitaarkabel niet recht uit je gitaar naar voren.

Gitaarband: Wil je een gitaarband voor de Gibson Firebird kopen, zodat je ook staand kunt spelen, dan kun je hier een mooie gitaarband uitzoeken.

Gitaarsnaren: Wil je alvast extra snaren voor de Gibson Firebird kopen dan kun je hier een set snaren uitzoeken die aan jouw eisen voldoet.
Zelf gebruik ik deze Regular Slinky snaren van het merk Ernie Ball.

Plectrums: Plectrums slijten, en daarom is het handig om er altijd wat op voorraad te hebben. Als je meteen een grote hoeveelheid plectrums in wil slaan dan kun je daar meer over lezen in mijn artikel Plectrums in bulk kopen.

Welke Gibson Firebird kopen?

Wil je een Gibson Firebird kopen, dan zijn de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst en de Gibson Firebird 2018 Ebony naar mijn mening op dit moment de beste opties.

Op het moment van schrijven is de Gibson Firebird 2018 Ebony € 300 duurder dan de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst. Beide Gibson Firebird gitaren zijn kwalitatief goede gitaren, maar de Gibson Firebird 2018 Ebony is op een aantal punten een luxere versie van de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst

Ten eerste zijn er wat betreft het uiterlijk enkele verschillen, zo verschillen de inlays op de frets. Bij de iets goedkopere Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst zijn dit stippen, en bij de Gibson Firebird 2018 Ebony zijn dit luxere trapezoid inlays.

Daarnaast wordt de Gibson Firebird 2018 Ebony uitgevoerd met een reverse headstock zoals bij de originele Gibson Firebird modellen het geval was. De iets goedkopere Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst heeft daarentegen een normale ‘non-reverse’ headstock.

Een ander verschil tussen beide Firebird gitaren zijn de pickups waarmee zij zijn uitgerust. De Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is uitgerust met twee P90 single coil pickups, en de Gibson Firebird 2018 Ebony is uitgerust met twee Mini Humbuckers.

Wat jij zelf beter vindt, P90 pickups of Mini Humbuckers, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Single coil pickups, zoals de P90 pickups, leveren een wat scherper en helder geluid. En humbuckers geven een wat zwaardere, warmere sound.
Verder is het zo dat single coil pickups weleens storende bijgeluiden uit de omgeving op kunnen pikken of wat ruis kunnen geven. Humbuckers zijn ontworpen om dat te voorkomen.
Als je met veel oversturing wil kunnen spelen, en je daarbij zo min mogelijk bijgeluiden wil hebben, dan ligt het meer voor de hand om voor de Gibson Firebird 2018 Ebony te kiezen vanwege de Mini Humbuckers waarmee deze is uitgerust.

Een ander punt dat de Gibson Firebird 2018 Ebony naar mijn mening een net iets betere gitaar maakt dan de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst is dat deze gitaar een neck-thru constructie heeft. Dit houdt in dat de hals van de gitaar doorloopt in het midden van de body van de gitaar, de hals en het midden van de body bestaan dus uit één geheel. Dit geeft de gitaar meer, en natuurlijkere, sustain.
Een neck-thru constructie is iets dat je vooral op de betere high-end modellen tegenkomt, omdat dit lastiger te maken is met massa-productie.

Welke Gibson Firebird je moet kopen hangt dus zowel wat betreft het uiterlijk als wat betreft de sound die je beoogt af van jouw persoonlijke voorkeuren.
Zelf vind ik de Gibson Firebird 2018 Ebony de beste optie, met name vanwege de Mini Humbuckers en de neck-thru constructie waarmee deze is uitgerust.
Wil je een Gibson Firebird kopen, en laat je budget het toe, dan kun je naar mijn mening het best voor de Gibson Firebird 2018 Ebony gaan.
Maar mocht je budget het bijvoorbeeld niet toelaten om die gitaar te kopen dan is de Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst ook zeker een kwalitatief zeer goede optie. De Gibson Firebird 2018 Ebony heeft op enkele punten alleen net iets extra’s, en is daarom naar mijn mening voor op de lange termijn een betere investering.

Meer lezen over Gibson Firebird Studio 2018 Vintage Sunburst? Bekijk hier de rechtshandige variant, en hier de linkshandige variant.

Meer lezen over de Gibson Firebird 2018 Ebony? Bekijk hem hier als rechtshandige gitaar, en hier als linkshandige uitvoering.

Veel speelplezier gewenst!