Fender CD 60 BK: twee verkrijgbare varianten

Als je op zoek bent naar een Fender CD 60 BK heb je de keuze uit verschillende varianten.

Ik zal in dit artikel twee verkrijgbare varianten bespreken, namelijk de Fender CD 60 BK als akoestische westerngitaar en de Fender CD 60 BK als elektrisch-akoestische westerngitaar.

Ook zal ik in dit artikel handige overige benodigdheden voor deze gitaren bespreken, zoals een gitaartas, een gitaarband, snaren en een gitaarstandaard.

Fender CD 60 BK akoestische westerngitaar kopen

De eerste Fender CD 60 BK die ik hieronder zal bespreken is een akoestische western gitaar, namelijk de Fender Classic Design CD-60S Black. Dit is dus een ‘normale’ akoestische gitaar zonder de mogelijkheid om hem op een versterker aan te sluiten.

Fender Classic Design CD-60S Black kopen

Fender CD 60 BK

Kleur: zwart
Body:
– Bovenkant van sparren
– Zijkanten en achterkant van mahonie
Massief bovenblad
Dreadnought-body
Houtsoort hals: Mahonie
Houtsoort toets: Palissander
Breedte hals: 43 mm
Aantal frets: 20
Hals met ‘easy to play’-profiel.
Voorzien van een zwarte slagplaat
Hoogglans afwerking
Bestellen
€ 198

De bovenkant van de klankkast van deze Fender CD 60 BK is gemaakt van sparren. Sparren zorgt voor een heldere sound.
Daarbij is het sparren bovenblad een massief bovenblad, en bestaat dus uit één stuk hout.
Een massief bovenblad genereert vibraties beter en geeft daardoor een luidere en vollere klank.

De zijkanten en de achterkant van de klankkast en de hals zijn gemaakt van mahonie. De toets van de hals is gemaakt van palissander. Mahonie en palissander geven beiden een warme sound.

Verder is de klankkast van de gitaar van het type ‘dreadnought’. Een dreadnought body ziet er iets hoekiger uit en is iets groter. Een gitaar met een dreadnought body klinkt hierdoor krachtiger en luider, wat uiteraard zeer wenselijk is bij een akoestische gitaar zonder versterker.

De hals heeft een breedte van 43 mm, is voorzien van 20 frets en heeft een zogenaamd ‘easy to play’-profiel. De randen van de toetsen zijn mooi afgerond, en daar kom je tijdens het spelen dus geen scherpe stukjes tegen.

De constructie van deze gitaar, samen met de gebruikte houtsoorten, maken deze Fender CD 60 BK een veelzijdige gitaar met een volle, luide, krachtige, heldere, maar ook warme sound, en een makkelijk bespeelbare hals.

Deze Fender CD 60 BK is uitgerust met een zwarte slagplaat, zodat je de gitaar zelf niet beschadigd tijdens het spelen.
Verder is zowel de hals als de body voorzien van een hoogglans afwerking.

Als je deze Fender CD 60 BK in actie wilt zien en horen kun je het onderstaande filmpje bekijken:

Lees hier meer over deze gitaar >>>

Overige benodigdheden voor de Fender CD 60 BK akoestische westerngitaar kopen

Naast de gitaar zelf is het handig enkele overige benodigdheden in huis te hebben, zoals een gitaartas, snaren en een gitaarstandaard. Voor het geval dat je enkele benodigdheden nog niet in huis hebt zet ik hieronder bij deze gitaar passende opties op een rij:

Fazley GC 100 dreadnought gitaarkoffer Bestellen € 59
Fazley GB-Deluxe Acoustic gigbag voor westerngitaar Bestellen € 25
Innox IGS 04 akoestische gitaarstandaard Bestellen € 10,50
Fazley T-60 chromatisch clip-on stemapparaat Bestellen € 8,50
Fazley C1H gitaar capo zwart Bestellen € 9,95
Fender 880L Dura-Tone Coated snarenset western light Bestellen € 6,75
Fazley KATO SGSH-BLK gitaarband katoen zwart Bestellen € 5,95

Gitaarkoffer: om je gitaar veilig te kunnen vervoeren is het handig een gitaarkoffer te hebben. De Fazley GC 100 dreadnought gitaarkoffer is voor deze gitaar geschikt.
Ik bespreek deze gitaarkoffer ook in mijn artikel Goedkope gitaarkoffer kopen.
Gitaartas: vind je het fijner om een gitaartas te hebben in plaats van een koffer, dan is deze Fazley gitaartas een goedkope optie.
Als optimale bescherming van je gitaar de prioriteit heeft, en je niet per se op zoek bent naar een goedkope gitaartas, dan kun je in mijn artikel Gitaarhoes kopen enkele gitaartassen vinden die geschikt zijn voor dreadnought-modellen zoals de Fender CD 60 BK.
Gitaarstandaard: als je op zoek bent naar een betaalbare gitaarstandaard, dan is deze Innox IGS 04 een goede optie.
Als je al een of meer gitaren hebt, en je op zoek bent naar een gitaarstandaard voor meerdere gitaren, dan kun je daar meer over lezen in mijn artikel Gitaarstandaard voor meerdere gitaren kopen.
Stemapparaat: de Fender CD 60 BK variant die ik zojuist heb besproken heeft geen ingebouwd stemapparaat, de Fender CD 60 BK variant die ik hierna bespreek heeft dat wel. Als je voor deze gitaar dus nog op zoek bent naar een stemapparaat, dan is deze Fazley T-60 een zacht geprijsde optie.
Capo: als je een capo zoekt voor bij deze gitaar dan is deze Fazley C1H capo een passende keuze.
Snaren: het is altijd handig snaren op voorraad te hebben voor als er bijvoorbeeld een snaar kapot gaat. Je wil op je Fender gitaar natuurlijk kwalitatief goede Fender-snaren hebben. Deze Fender-snaren zijn dezelfde snaren als die op de gitaar zitten wanneer deze wordt geleverd.
Gitaarband: om staand te spelen heb je een gitaarband nodig. Deze Fazley gitaarband is een zeer voordelige optie.
Plectrums: als je van plan bent de gitaar met een plectrum te bespelen is het misschien handig om meteen wat plectrums in bulk in te slaan. Je kunt daar meer over lezen in mijn artikel Plectrums in bulk kopen.
Als je op zoek bent naar losse plectrums, of plectrum sets, dan kun je hier meer verschillende plectrums bekijken.

Fender CD 60 BK elektrisch-akoestische westerngitaar kopen

De Fender CD 60 BK variant die ik nu zal bespreken is een elektrisch-akoestische western gitaar, namelijk de Fender Classic Design CD-60SCE Black. Dit is dus een akoestische westerngitaar die op een versterker kan worden aangesloten, je kunt hem zowel met als zonder versterker gebruiken.

Fender Classic Design CD-60SCE Black kopen

Fender CD 60 BK kopen

Kleur: zwart
Body:
– Bovenkant van sparren
– Zijkanten en achterkant van mahonie
Massief bovenblad
Dreadnought-body
Voorzien van een cutaway
Piëzo-element
Fishman CD voorversterker
Ingebouwd stemapparaat
Houtsoort hals: mahonie
Houtsoort toets: palissander
Breedte hals: 43 mm
Aantal frets: 20
Hals met ‘easy to play’-profiel.
Voorzien van een zwarte slagplaat
Hoogglans afwerking
Bestellen
€ 274

De bovenkant van de klankkast van deze Fender CD 60 BK gitaar bestaat uit één massief stuk sparren. Dit zorgt voor een heldere sound.
Een massief bovenblad heeft verder de eigenschap dat het vibraties beter genereert en daardoor een vollere en luidere klank geeft.

De achterkant en de zijkanten van de body en de hals zijn gemaakt van mahonie, wat een warme sound oplevert. De toets is gemaakt van palissander en draagt hier ook aan bij.

De body van de gitaar is een dreadnought-body. Een dreadnought body oogt hoekiger en is iets groter. Hierdoor klinkt een gitaar met een dergelijke body krachtiger en luider. Dat komt onder andere goed van pas wanneer je de gitaar zonder versterker gebruikt.

Maar deze Fender CD 60 BK is, in tegenstelling tot de gitaar die ik hiervoor heb besproken, een elektrisch-akoestische westerngitaar, en is dus ook met versterker te gebruiken. Om dat mogelijk te kunnen maken is deze Fender CD 60 BK voorzien van een piëzo-element en een ingebouwde Fishman CD voorversterker met regelaars voor bass, treble en volume, waarmee je jouw sound kunt finetunen zoals jij dat wilt.
Ook is er een stemapparaat ingebouwd, zodat je, in tegenstelling tot bij het hiervoor besproken model, geen apart stemapparaat nodig hebt om de gitaar te kunnen stemmen.

Fender CD 60 BK voorversterker

Fishman CD voorversterker met regelaars voor bass, treble en volume, en ingebouwd stemapparaat op deze Fender CD 60 BK.

Een voordeel van deze Fender CD 60 BK ten opzichte van de hiervoor besproken gitaar, is dat de body van deze gitaar is voorzien van een cutaway. Dat is de uitsparing in de klankkast die je op de onderstaande afbeelding ziet. Hierdoor kun je makkelijker bij de hogere frets tijdens het spelen, wat soleren bijvoorbeeld veel makkelijker en comfortabeler maakt.

Fender CD 60 BK

De cutaway op deze Fender CD 60 BK.

De hals van deze Fender CD 60 BK heeft 20 frets en een breedte van 43 mm. De hals heeft een Fender ‘easy to play’-profiel voor comfortabel gitaarspel.
De gitaar is uitgerust met een zwarte slagplaat, zodat je de gitaar niet beschadigd tijdens het spelen.

De gitaar is verder voorzien van een hoogglans afwerking.

Alle hiervoor besproken elementen maken deze Fender CD 60 BK net als het hiervoor besproken model een veelzijdige gitaar met een volle, luide, krachtige, heldere, maar ook warme sound, en een makkelijk bespeelbare hals. Maar ten opzichte van de hiervoor besproken gitaar heeft dit model enkele voordelen. Zo is deze gitaar dus voorzien van elektronica zodat je hem ook op een versterker aan kunt sluiten, en is de body voorzien van een cutaway voor makkelijker gitaarspel op de hogere frets.

In het onderstaande filmpje kun je deze Fender CD 60 BK in actie zien en horen. Het is het eerste model dat je in het filmpje te zien krijgt:

Lees hier meer over deze gitaar >>>

Overige benodigdheden voor de Fender CD 60 BK elektrisch-akoestische westerngitaar kopen

Hieronder zal ik enkele handige overige benodigdheden voor deze gitaar bespreken, zoals een gitaartas, een gitaarkabel, snaren en een gitaarstandaard.

Fazley GB-Premium Acoustic gigbag voor westerngitaar Bestellen € 50
Klotz 6 meter instrumentenkabel Bestellen € 18,70
Innox IGS 04 akoestische gitaarstandaard Bestellen € 10,50
Fazley C1H gitaar capo zwart Bestellen € 9,95
Fender 880L Dura-Tone Coated snarenset western light Bestellen € 6,75
Fazley KATO SGSH-BLK gitaarband katoen zwart Bestellen € 5,95

Gitaartas: als je op zoek bent naar een gitaartas om je gitaar veilig in te kunnen vervoeren dan is deze Fazley gitaartas een betaalbare optie. Maar als je echt op zoek bent naar optimale bescherming van je gitaar dan kom je bij wat duurdere gitaartassen uit. In mijn artikel Gitaarhoes kopen kun je een aantal zeer goede gitaartassen voor dreadnought-modellen zoals de Fender CD 60 BK vinden.
Gitaarkabel: aangezien dit een elektrisch-akoestische gitaar is, is het uiteraard handig om een gitaarkabel in huis te hebben. Deze Klotz instrumentenkabel geeft je met zijn lengte van 6 meter aardig wat bewegingsruimte tijdens het spelen.
Gitaarstandaard: als je op zoek bent naar een goedkope gitaarstandaard om je gitaar op neer te kunnen zetten wanneer je er niet op speelt, dan is deze Innox IGS 04 een goede optie.
Heb je al een of meerdere gitaren, en ben je op zoek naar een gitaarstandaard voor meerdere gitaren, dan kun je daar meer over lezen in mijn artikel Gitaarstandaard voor meerdere gitaren kopen.
Capo: als je op zoek bent naar een capo voor deze gitaar dan is deze Fazley capo een optie.
Snaren: het is altijd goed om een extra setje snaren in huis te hebben voor als er bijvoorbeeld een snaar kapot gaat. Deze Fender-snaren zijn van hetzelfde kaliber als de snaren die op deze gitaar zitten bij de levering, en zijn van goede kwaliteit.
Gitaarband: als je staand wil kunnen spelen, dan is deze Fazley gitaarband een goedkope oplossing.
Plectrums: als je vaak met een plectrum speelt is het misschien handig om plectrums in bulk te kopen. Meer daarover kun je lezen in mijn artikel Plectrums in bulk kopen.
Als je op zoek bent naar losse plectrums, of kleinere plectrum sets, dan kun je hier meer verschillende plectrums bekijken.

Conclusie: welke Fender CD 60 BK moet ik kopen?

Het antwoord op de vraag welke van de twee Fender CD 60 BK gitaren je moet kopen hangt er vooral van af of je de gitaar op een versterker aan wil kunnen sluiten, en of je denkt een cutaway nodig te zullen hebben.

Als je naast akoestisch ook versterkt wil kunnen spelen dan ligt het voor de hand om voor de Fender CD 60 BK als elektrisch-akoestische westerngitaar te kiezen, of je moet voor de Fender CD 60 BK als akoestische westerngitaar kiezen en zelf aan de gitaar willen knutselen om hem op een versterker aan te kunnen sluiten.

Zoals gezegd kan de cutaway van de Fender Classic Design CD-60SCE Black, de elektrisch-akoestische versie van de Fender CD 60 BK, ook een belangrijke rol spelen bij je keuze. Als je zo comfortabel mogelijk wil kunnen manoeuvreren op de hogere frets, bijvoorbeeld als je vaak soleert, dan ligt het voor de hand om voor dit model te kiezen.

En dan nog een laatste punt dat van belang kan zijn bij je keuze tussen de twee gitaren: de prijs.
Als de elektrisch-akoestische versie niet binnen je budget past, en een gitaar zonder voorversterker en cutaway ook aan jouw eisen voldoet, dan kun je beter voor de ‘normale’ akoestische versie van de Fender CD 60 BK kiezen

Lees hier meer over de Fender CD 60 BK als akoestische westerngitaar >>>
Lees hier meer over de Fender CD 60 BK als elektrisch-akoestische westerngitaar >>>

Veel speelplezier gewenst!