Pedalboard kopen

By | 01/09/2017

Het komt je misschien bekend voor. Je hebt een collectie effectpedaaltjes opgebouwd, en nu loop je tegen verschillende onhandigheden aan. Je moet ze iedere keer als je gaat spelen weer opnieuw op volgorde leggen, en ze verschuiven tijdens het spelen waardoor je soms niet snel genoeg bij een pedaaltje kan. En ook begint het een wirwar aan kabels te worden. Om dergelijke problemen te voorkomen biedt een pedalboard een oplossing.
Let er maar eens op bij optredens, bijna iedere gitarist heeft wel een pedalboard liggen.

Op een pedalboard kun je jouw pedaaltjes in een vaste volgorde bevestigen, ze zullen niet meer verschuiven tijdens het spelen en de kabels kun je ook netjes wegwerken. Dat is niet alleen zeer handig als je regelmatig je effectpedalen ergens naartoe moet vervoeren, maar ook voor gewoon thuis is het fijn om al je pedalen bij elkaar in de goede volgorde te hebben zonder iedere keer van alles aan te hoeven sluiten.
Pedalboards worden verkocht zonder voeding (je dient dan zelf nog een afzonderlijke voeding aan te schaffen om je pedaaltjes van stroom te voorzien), maar ook met voeding (hierbij is, zoals de term al doet vermoeden, de voeding inbegrepen).
Ik zal voor beide categorieën hieronder de naar mijn mening beste opties op een rijtje zetten.

Tip: koop een pedalboard altijd op de groei! De kans is namelijk groot dat je nog pedalen aan je collectie toe zal voegen. Het is daarom zonde als je er nu een koopt waar al de pedalen die je nu hebt net op passen, zonder ruimte voor uitbreiding.

Als je hebt bepaald hoe groot het pedalboard moet zijn dat je wilt kopen is de volgende vraag of je een pedalboard met of zonder voeding wilt.

LET OP! DE PRODUCTEN WAARNAAR IK VERWIJS ZIJN ALLEEN DE AFGEBEELDE PEDALBOARDS ZELF. DE AFGEBEELDE PEDALEN WORDEN NIET MEEGELEVERD DOOR DE WEBSHOP WAAR IK NAAR VERWIJS.

Pedalboard met voeding kopen

Voor als je hebt besloten te kiezen voor een pedalboard met voeding heb ik hieronder de naar mijn mening beste opties op een rijtje gezet.
Een pedalboard met voeding is, zoals de naam al doet vermoeden, een pedalboard waarbij de voeding is inbegrepen.

Boss BCB-60 pedalboard met adapter kopen

Dit pedalboard met voeding biedt ruimte voor 4 tot 6 compacte pedalen. Wel is het zo dat Boss bij het ontwerpen van dit pedalboard vooral Boss-pedalen in gedachte had. Het kan daarom zijn dat pedalen van een ander merk niet lekker passen. Indien je (bijna) alleen Boss-pedalen bezit is dit wel een goede keuze, maar als je voornamelijk pedalen van andere merken hebt is het misschien niet zo handig om voor dit pedalboard te kiezen vanwege het risico dat ze niet lekker passen.
In de onderstaande video zie je dat iemand dit pedalboard gebruikt voor MXR-pedalen. In principe passen ze wel, maar zoals je kunt zien heeft hij, omdat MXR-pedaaltjes aan de kleine kant zijn, wel wat ruimte over in de voorgemaakte plaatsen die in het pedalboard zitten. Later in de video zie je dat een Korg tuner wel precies past.

De ingebouwde voeding kan maximaal 7 pedalen van stroom voorzien. Je hebt maar één enkele adapter nodig om het pedalboard van stroom te kunnen voorzien. Een ‘9V DC-adapter’ wordt daarom meegeleverd.
Er worden verder voedingskabels, 5 korte link-kabels en 3 lange-link-kabels meegeleverd.

Verder zit dit pedalboard, zoals je op de afbeelding hieronder kan zien, in elkaar als een koffer. Zo zijn je pedaaltjes beschermd tijdens het vervoeren van je pedalboard. De deksel van de koffer kun je er in zijn geheel afhalen, zodat hij niet in de weg zit tijdens het spelen.

Boss BCB-60 pedalboardBoss BCB-60 pedalboard buitenkant

Materiaal: harde kunststofsoort
Ruimte voor 4 tot 6 compacte pedalen LET OP! Dit pedalboard is ontworpen op basis van de afmetingen van Boss-pedalen. Niet alle andere pedalen zullen (zonder verdere aanpassingen) passen.
Ingebouwde voeding om max 7 pedalen van stroom te kunnen voorzien.
1 adapter nodig om het pedalboard aan te sluiten: een ‘9V DC-adapter’ wordt daarom meegeleverd.
Gewicht: 3.8 KG
Grootte: 670 × 370 ×100 mm
Vormgegeven als een koffer ter bescherming van je pedalen tijdens het vervoeren. Deksel is afneembaar zodat deze niet in de weg zit tijdens het spelen.
Voedingskabels, 5 korte link-kabels en 3 lange-link-kabels meegeleverd.
Bestellen
€ 135

Behringer PB1000 pedalboard inclusief voeding kopen

Dit pedalboard is, zoals je op de onderstaande afbeelding in de tabel kunt zien, in eerste instantie specifiek gemaakt voor pedaaltjes van Behringer. Op fora lees je vaak dat standaard Boss-pedaaltjes hier ook goed op zouden passen. In het onderstaande filmpje zie je dat ook pedaaltjes van andere merken erin passen. Zo zie je dat er Pedaaltjes van Ibanez, TC Electronic, DigiTech en Boss op het pedalboard zijn bevestigd. Wel kan het, afhankelijk van de pedaaltjes die je hebt, net als in het filmpje dat wij bij het vorige pedalboard zagen, zo zijn dat de pedalen niet allemaal perfect passen. Eventueel zal je dus zelf moeten knutselen om de uitsparingen in het pedalboard op maat te maken.

Verder is dit pedalboard vormgegeven als een koffer om je pedaaltjes te beschermen tijdens het vervoeren. Zoals je aan het begin van onderstaande video ziet kan je de deksel in zijn geheel van de koffer afhalen zodat hij niet in de weg zit tijdens het spelen.

Er zit bij dit pedalboard een ‘1.7 A power adapter’ om de pedalen van stroom te kunnen voorzien. Ook zit er een daisy chain bij om de stroom uit de adapter naar alle 12 pedaaltjes te leiden, en worden er patch kabels bijgeleverd om de pedaaltjes met elkaar te kunnen verbinden.

Behringer PB1000 pedalboard

Materiaal: kunststof
Ruimte voor 12 effectpedalen. LET OP! Dit pedalboard is in beginsel ontworpen op basis van de afmetingen van Behringer-pedalen. Niet alle andere pedalen zullen (zonder verdere aanpassingen) passen.
Voorzien van ingebouwde voeding
‘1.7 A power adapter’ en daisy chain worden meegeleverd om alle 12 effectpedalen van stroom te kunnen voorzien
Gewicht: 5.3 KG
Grootte: 504 × 664 × 115 mm
Vormgegeven als een koffer ter bescherming van je pedalen tijdens het vervoeren. Deksel is afneembaar zodat deze niet in de weg zit tijdens het spelen.
Patchkabels om de pedaaltjes op elkaar aan te sluiten worden meegeleverd
Bestellen
€ 129

Gator Cases GPT-PRO-PWR pedalboard met tas en voeding kopen

Met dit pedalboard loop je niet aan tegen het probleem dat zich bij de voorgaande twee voor zou kunnen doen, namelijk dat pedaaltjes niet goed zouden passen op de daarvoor bestemde plaatsen op het pedalboard. Je kunt dit pedalboard namelijk helemaal zelf inrichten. Dit kun je doen met het meegeleverde klittenband waarmee je de pedalen kunt bevestigen op het pedalboard. Het pedalboard zelf is gemaakt van materiaal waarop het klittenband kan worden bevestigd.
Bij het pedalboard krijg je een G-BUS-8 voeding om je pedalen van stroom te kunnen voorzien.

Er wordt een draagtas bijgeleverd om het pedalboard in te kunnen vervoeren. Er zitten aan de voorkant van de tas nog twee vakken waarin je accessoires mee kunt nemen.

Gator Cases GPT-PRO-PWR pedalboard met voeding en tas

Je kunt dit pedalboard helemaal zelf inrichten. Je pedalen kun je met het meegeleverde klittenband bevestigen op het pedalboard. Het pedalboard zelf is gemaakt van materiaal waarop het klittenband kan worden bevestigd.
Gewicht: 7.94 KG
Grootte pedalboard: 406 × 762 mm
Grootte tas (buitenkant): 800 × 445 × 152 mm
Draagtas om het pedalboard in te kunnen vervoeren wordt meegeleverd. De draagtas heeft daarnaast twee vakken waarin je accessoires mee kunt nemen.
G-BUS-8 voeding meegeleverd
Bestellen
€ 129

SKB 1SKB-PS-8 pedalboard met voeding kopen

De ruimte die op dit pedalboard beschikbaar is voor je pedaaltjes bedraagt 48.26 × 30.48 cm. Afhankelijk van de grootte van je pedalen zou je er maximaal 8 pedaaltjes op kwijt kunnen.
Het pedalboard is voorzien van een geïntegreerde 9 Volt DC 500 mA voeding.
Er wordt een draagtas bijgeleverd waar je het pedalboard in kunt vervoeren. Deze is voorzien van een draagband en een vak waar je accessoires in mee kunt nemen.

Er worden geen audiokabels meegeleverd.

SKB 1SKB-PS-8 pedalboard met voeding

Je kunt dit pedalboard zelf inrichten. Je dient de pedalen met klittenband te bevestigen op het pedalboard.
Gewicht: 2.34 KG
De ruimte die op het pedalboard beschikbaar is voor je pedaaltjes bedraagt 48.26 × 30.48 cm
Draagtas bijgeleverd om het pedalboard in te kunnen vervoeren
Voorzien van een geïntegreerde 9 Volt DC 500 mA voeding
Geen audiokabels bijgeleverd
Bestellen
€ 99

Welk pedalboard met voeding moet ik kopen?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder zal ik daarom het een en ander uiteenzetten.

Als je alleen Boss-pedalen hebt is het Boss BCB-60 pedalboard misschien een goede optie. Wel is het zo dat er maar 4 tot 6 compacte pedalen op dit pedalboard passen, dus als je nu al voorziet dat je er binnenkort meer dan dat zal hebben is dit misschien niet de juiste keuze. Ik adviseer je een pedalboard te kopen op de groei.
Heb je (ook) pedalen van een ander merk, dan zal je moeten kijken of die misschien ook passen (wij zagen hierboven dat dat voor sommige merken het geval is) en anders zal je eventueel zelf aan het pedalboard moeten gaan knutselen.

Op dezelfde wijze is het Behringer PB1000 pedalboard een goede optie als je voornamelijk Behringer-pedaaltjes bezit. Ook bij dit pedalboard zagen wij hierboven dat er ook pedalen van andere merken op passen, maar het kan zo zijn dat die pedalen niet allemaal perfect passen. Eventueel zal je dus zelf moeten knutselen om de uitsparingen in het pedalboard op maat te maken.
Op dit pedalboard kun je wel meer pedalen kwijt dan op de vorige, namelijk 12. Indien jouw collectie effect pedalen nu al boven de 6 pedalen uitkomt, of je verwacht dat het er binnenkort meer dan 6 zullen zijn, is dit dus waarschijnlijk een betere optie dan het vorige pedalboard.

Met het Gator Cases GPT-PRO-PWR pedalboard loop je niet tegen het probleem aan dat zich bij de vorige twee pedalboards voor zou kunnen doen, namelijk dat bepaalde pedalen niet goed op het pedalboard zouden kunnen passen. Je kunt dit pedalboard namelijk helemaal zelf inrichten. Dit kun je doen met het meegeleverde klittenband waarmee je de pedalen kunt bevestigen op het pedalboard. Het pedalboard zelf is gemaakt van materiaal waarop het klittenband kan worden bevestigd.
Als je dus pedalen hebt die waarschijnlijk niet goed op de vorige 2 pedalboards passen, of je denkt dat je misschien nog pedalen aan zal schaffen die daar niet goed op zouden passen, dan is dit pedalboard een betere keuze.

Tot slot heb ik het SKB 1SKB-PS-8 pedalboard besproken. De ruimte die op dit pedalboard beschikbaar is voor je pedalen bedraagt 48.26 × 30.48 cm. Afhankelijk van de grootte van je pedalen zou je er maximaal 8 pedaaltjes op kwijt kunnen.
Op dit pedalboard dien je je pedalen ook met klittenband te bevestigen. Je bent daarmee vrij hem zelf in te richten zoals jij dat wilt.
Dit pedalboard is goedkoper dan de vorige, maar daartegenover staat dat je minder ruimte hebt op dit pedalboard. Het vorige pedalboard heeft namelijk een oppervlakte van 406 × 762 mm. Daarom zal, vooral met het oog op het feit dat het handig is een pedalboard op de groei te kopen, het Gator Cases GPT-PRO-PWR pedalboard vaak de voorkeur genieten.

Pedalboard zonder voeding kopen

Voor als je hebt besloten te kiezen voor een pedalboard zonder voeding heb ik hieronder de naar mijn mening beste opties voor je op een rijtje gezet.
Als je kiest voor een pedalboard zonder voeding zal je uiteraard een voeding aan moeten schaffen om je pedaaltjes van stroom te kunnen voorzien.

Pedaltrain Terra 42 TCW pedalboard met koffer met wielen kopen

Dit pedalboard is 106.68 cm breed en 36.8 cm diep. Daarmee heb je dus een behoorlijk oppervlak tot je beschikking om je pedalen op te bevestigen.
Je pedalen kun je met het meegeleverde klittenband op het pedalboard bevestigen.
De openingen in het pedalboard, die je op de afbeelding hieronder ziet, zorgen ervoor dat je kabels makkelijk onder het schuine pedalboard weg kunt werken. Ook laat het pedalboard door de schuine plaatsing toe dat je er een voeding onder kunt plaatsen.

Er wordt een robuuste ‘Tour Case’ met wielen meegeleverd om je pedalboard veilig in te kunnen vervoeren.

Pedaltrain Terra 42 TCW pedalboard met koffer met wielenPedaltrain Terra 42 TCW pedalboard

Materiaal: aluminium
Je kunt je pedalen op het pedalboard bevestigen met het meegeleverde klittenband
Kabels zijn door de gleuven makkelijk onder het schuine pedalboard weg te werken
Onder het schuine pedalboard is ruimte om een voeding te plaatsen
Gewicht koffer: 15.4 KG
Gewicht frame: 3.18 KG
Grootte koffer: 121 × 44 × 25.4 cm
Grootte frame: 106.7 × 36.8 × 8.9 cm
Zeer robuuste ‘Tour Case’ met wielen meegeleverd om je pedalboard veilig in te kunnen vervoeren
Bestellen
€ 513

Pedaltrain classic PRO (soft case) pedalboard kopen

Schrik je van het prijskaartje van het voorgaande model, wees gerust, ze zijn er ook goedkoper. Deze pedaltrain classic PRO is een populair model. Wel is het zo dat de oppervlakte die je tot je beschikking hebt om je pedalen op te bevestigen iets kleiner is bij dit model. Dit oppervlak bedraagt namelijk 41 × 81 cm. Maar alsnog heb je dan een behoorlijk paneel om te vullen met pedalen. Je kunt je pedalen op het pedalboard bevestigen met het meegeleverde klittenband.
Ook dit pedalboard is voorzien van handige gleuven waar je je patchkabels en voedingskabels, ook mede door het schuine ontwerp van het pedalboard, handig door weg kunt werken. Het ontwerp laat ook ruimte voor het plaatsen van een voeding.

Er wordt een draagtas (met schouderband en handvat) meegeleverd om het pedalboard mee te kunnen vervoeren.

Pedaltrain classic PRO (soft case) pedalboard

Materiaal: aluminium
Je kunt je pedalen op het pedalboard bevestigen met het meegeleverde klittenband
Kabels zijn door de gleuven makkelijk onder het schuine pedalboard weg te werken
Het ontwerp laat ruimte voor het plaatsen van een voeding
Gewicht frame: 2.72 KG
Grootte frame: 81.2 × 40.6 × 8.9 cm
Draagtas (met schouderband en handvat) meegeleverd
Bestellen
€ 175

Pedaltrain classis 2 (soft case) pedalboard kopen

Dit is een ander populair model van Pedaltrain. Hij is goedkoper dan de voorgaande en hij biedt dan ook weer iets minder ruimte voor je pedalen, namelijk: 60.9×31.7 cm.
Er wordt klittenband meegeleverd waarmee je jouw pedalen op het pedalboard kunt bevestigen.
Door de gleuven in het pedalboard zijn kabels makkelijk onder het pedalboard weg te werken. Ook is er aan de onderkant van het pedalboard nog ruimte voor een voeding.

Net als bij het voorgaande model wordt er een draagtas (met schouderband en handvat) meegeleverd om het pedalboard mee te kunnen vervoeren.

Pedaltrain classic 2 (soft case) pedalboard

Materiaal: aluminium
Je kunt je pedalen op het pedalboard bevestigen met het meegeleverde klittenband
Kabels zijn door de gleuven makkelijk onder het pedalboard weg te werken
Onder het pedalboard is ruimte om een voeding te plaatsen
Gewicht frame: 1.47 KG
Grootte frame:  60.9 × 31.7 × 8.9 cm
Draagtas (met schouderband en handvat) meegeleverd
Bestellen
€ 129

Pedalboard kopen: waar op letten?

  • Koop een pedalboard altijd op de groei! Verwacht je dat je naar verloop van tijd meer pedalen gaat kopen, dan is het zonde om een pedalboard te kopen waar de pedalen die je nu hebt net op passen.
  • Beslis of je een pedalboard wilt met of zonder voeding.
  • Voor als je kiest voor een pedalboard met voeding:
    Gebruik je alleen (of vooral) pedalen van een bepaald merk? Sommige pedalboards zijn namelijk hoofdzakelijk gemaakt op de vorm van pedalen van een bepaald merk (bijv. het Boss BCB-60 pedalboard en het Behringer PB1000 pedalboard). Vaak passen pedalen van andere merken er dan ook wel op, maar niet altijd, en dus zou het kunnen dat je zelf aan het pedalboard zal moeten gaan knutselen indien je voor een dergelijk pedalboard kiest.
  • Indien je voor een pedalboard zonder voeding kiest,  kies er dan een waarbij je de kabels mooi weg kunt werken door ze onder het pedalboard door te laten lopen. De drie opties die ik hierboven heb beschreven bieden alle drie die mogelijkheid.
  • Wat is je budget? Dit is natuurlijk een voor de hand liggend punt: als je een bepaald pedalboard nou eenmaal niet kunt betalen zal je voor een andere moeten gaan.
  • Het spreekt voor zich, maar zorg dat je (als die niet met het pedalboard worden meegeleverd) genoeg kabeltjes, voedingen, daisy chains etc. in huis hebt om de pedaaltjes op je pedalboard allemaal aan te sluiten.

Voor meer informatie over gitaar effecten, zie mijn artikel daarover.

Veel speelplezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *