Boss DS-1 Distortion pedaal kopen

De Boss DS-1 Distortion is waarschijnlijk het bekendste distortion pedaal dat er is. Sinds dit oranje pedaaltje in 1978 op de markt verscheen is dit altijd een hele populaire stompbox gebleven.

Distortion is een oversturingseffect. Oversturingseffecten zijn gebaseerd op het geluid dat ontstaat als het signaal van een gitaar zodanig wordt versterkt dat de versterker niet meer het exacte geluid dat men speelt kan nabootsen maar begint te oversturen. Dit is iets dat gitaristen vroeger bereikten door hun buizenversterkers veel te hard te zetten. Nu gebruikt men vaak pedaaltjes om dat overstuurde geluid te creëren.
Het gebruik van pedaaltjes heeft als voordeel dat er door het trappen op een pedaal tijdens het spelen simpel geschakeld kan worden tussen een clean geluid (geen effect) en distortion (of een ander effect).
Ik zou oversturing willen omschrijven als het creëren van een ruiger, scheurend, warmer en vetter geluid.

Je komt het effect distortion in uiteenlopende muzieksoorten tegen, van pop tot metal, zij het in verschillende mate. Bij muzieksoorten als punk en metal zal men meestal meer distortion gebruiken dan in de gemiddelde popsong.
Bijna iedere gitarist bezit wel een distortion-pedaaltje. Dit distortion-pedaal is volgens de website van BOSS tot op heden het meest verkochte pedaaltje van dat merk.

Ik heb dit distortion-pedaaltje zelf nu ook al heel wat jaren en ik gebruik hem nog vaak. Ik vind hem van zeer goede kwaliteit, en het mooie is dat hij ook zeer betaalbaar is.
Verder vind ik dit pedaaltje ook zeer robuust gebouwd. Je moet het natuurlijk nooit te gek maken, maar ik heb zelf ondervonden dat hij zeker tegen een stootje kan.

In het filmpje hieronder zie je een demo van dit pedaaltje, zodat je een idee krijgt van het geluid dat je hiermee kan creëren.

Je ziet in het filmpje hierboven aan de rechterkant hoe de knoppen ‘Tone’, ‘Level’ en ‘Dist’ staan afgesteld tijdens het spelen. Met de knop ‘Level’ regel je het volume, met de knop ‘Tone’ regel je de frequentie en met de knop ‘Dist’ regel je de mate van het effect. Je zet het effect aan/uit door op het zwarte vlak te trappen (zie ook de afbeelding van het pedaaltje hieronder).

Om het pedaaltje aan te sluiten heb je twee kabels nodig. Je moet een kabel van je gitaar naar het effectpedaal aansluiten (in de input van het pedaaltje, deze zie je op de afbeelding hieronder ook met woorden aangegeven). En verder dien je een kabel vanaf de output (ook aangegeven op het pedaaltje, zie de afbeelding hieronder) naar je versterker aan te sluiten, zodat het effect door je versterker te horen is. Als dit je eerste pedaaltje is, en je hebt nog maar 1 kabel, dan heb je dus nog een kabel nodig.
Daarnaast moet het pedaaltje nog van stroom worden voorzien door middel van een 9V batterij of een adapter. Ik raad  je aan om daar een adapter voor te gebruiken, aangezien batterijen telkens leeg raken, en dan weer vervangen moeten worden.

Boss DS-1 Distortion kopen

Boss DS-1 Distortion

Eenvoudig te bedienen met 3 knoppen:
– Met de knop ‘Level’ bedien je het volume
– Met de knop ‘Tone’ regel je de frequentie
– Met de knop ‘Dist’ regel je de hoeveelheid effect
Breedte × diepte × hoogte: 73 mm × 129 mm × 59 mm
Stroomvoorziening: adapter of 9V batterij
Gewicht: 400 gram
Bestel / bekijk dit pedaal
€ 49

Boss DS-1 Distortion 40th Anniversary Limited Edition kopen

Het Boss DS-1 pedaal wordt oorspronkelijk alleen uitgebracht in zijn kenmerkende oranje kleur. Om het 40-jarig jubileum van de lancering van de eerste BOSS stompboxes te vieren brengt BOSS nu tijdelijk de Boss DS-1 Distortion 40th Anniversary Limited Edition uit. Deze speciale uitgave is zwart van kleur en heeft goudkleurige letters en knoppen.
Deze speciale, tijdelijk verkrijgbare, editie kost je slechts een paar euro meer.

Boss DS-1 Distortion 40th Anniversary Limited Edition

Speciale uitgave van het DS-1-pedaal met zwartgekleurde behuizing en goudgekleurde knoppen en letters.
Tijdelijk verkrijgbaar (alleen in 2017)
Wordt geleverd in een doosje met het ‘BOSS 40th anniversary’ logo erop
Bestel / bekijk dit pedaal
€ 66

 

Voor meer informatie over gitaar effecten, zie mijn artikel daarover.

Veel speelplezier gewenst!